Gaziantep’te ihracatlık "Napolyon" cinsi kiraz hasadı Pazar günü başlıyor ancak Ziraat Odası ve Kiraz Birliği’nin ayrı ihracatçı firmalar getirmesi kiraz üreticilerinin kafasını karıştırdı.

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Gaziantep’te ihracatlık "Napolyon" cinsi kiraz hasadı Pazar günü başlıyor. Ancak Şehitkamil Ziraat Odası ve Şehitkamil Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği’nin ayrı ihracatçı firmalar getirmesi kiraz üreticilerinin kafasını karıştırdı.

Gaziantep’te Oda Ile Birlik Arasında Fiyat Krizi (4)

GAZİANTEP’TE KİRAZ HASADI PAZAR GÜNÜ BAŞLIYOR

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Gaziantep’te ihracatlık "Napolyon" cinsi kiraz hasadı Pazar günü başlıyor. Kentte kiraz hasadı başlıyor ancak iklim değişikliği dolaysıyla kiraz rekoltesinde ciddi kayıp bekleniyor.

Gaziantep’te Oda Ile Birlik Arasında Fiyat Krizi (1)

REKOLTEDE BÜYÜK DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Geçen yıl 800 ton kiraz rekoltesinin elde edildiği Gaziantep’te bu yıl 200 ton civarı kiraz rekoltesi bekleniyor ancak Şehitkamil Ziraat Odası ve Şehitkamil Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği’nin ayrı ihracatçı firmalar getirmesi kiraz üreticilerinin kafasını karıştırdı.

Gaziantep’te Oda Ile Birlik Arasında Fiyat Krizi (1)-1

GAZİANTEP’TE KİRAZ ÜRETİCİLERİNİN KAFASI KARIŞIK

Şehitkamil Ziraat Odası ve Şehitkamil Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği’nin ayrı ihracatçı firmalar ile ayrı fiyata anlaşması hasat öncesinde kiraz üreticilerinin kafasını karıştırdı. Oda ve birliklerin getireceği ihracatçı firmalar 90 liradan mı alacak, 60-70 liradan mı alacak. Bunun cevabını Pazar günü yapılacak hasat ile belli olacak.  

Gaziantep’te Oda Ile Birlik Arasında Fiyat Krizi (3)

KİRAZ BİRLİĞİ: KİRAZ FİYATI 60-70 LİRA

Şehitkamil Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Enver Yıldız, “Birlik olarak yarın kasaları dağıtacağız. Pazar günü üreticilerimiz kiraz hasadına başlayacak. Gelen ihracatçı firma yarın kiraz fiyatını belirleyecek. Kiraz fiyatının 60-70 lira arasında olmasını bekliyoruz” dedi.

Şehitkamil Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Enver Yıldız 

800 TON OLAN REKOLTE 200 TONA DÜŞÜYOR

Rekoltenin geçen yıla göre düşük olduğunu belirten Yıldız, “Geçen sene toplamda 800 ton kiraz rekoltesi elde ettik. Bu sene kiraz yok denecek kadar. Bu yıl tahmini kiraz rekoltemiz 200 ton civarı.

Gaziantep’te Oda Ile Birlik Arasında Fiyat Krizi (7)

ŞEHİTKAMİL ZİRAAT ODASI: KİRAZ FİYATI 90 LİRA 

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit ise, “İhracatçı firmalar ile görüştük. İlk önce 0 lira teklif verdiler ancak biz bu takamı kabul etmedik. Yaptığımız pazarlık sonucu 24 kalibre üstü kiraz fiyatı için 90 liradan anlaştık çünkü bu yıl kiraz rekoltesi çok düşük” dedi.

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit

Yarın kiraz üreticilerine kasaların dağıtılacağını da belirten Yiğit, “Şehitkamil ilçesine bağlı Zülfikar köyündeki Ali Yaşamalı çiftliğinde kiraz alımı yapılacak. Kiraz hasadının tüm kiraz yetiştiricilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Muhabir: Bahri Uçar