Gaziantep’te fıstık üreticilerinin isyanı bitmiyor. Son dönemde fıstık üreticilerinin ürettikleri fıstıklardan yeteri kadar gelir elde edemediğine yönelik birçok olay yaşanmıştı. Yaşanan olayların ardından belediyeler ise fıstık üreticilerinden fıstık alımı yapmaya başlamıştı.

TÜCCARLAR ÖLÜ FİYATINA FISTIK ALIYOR

Fıstık (1)

Fıstık üreticilerinin çilesi ise bitmiyor. Özellikle fıstık tüccarlarından yakınan üreticiler, ürettikleri fıstıkları tüccarlara satmadıklarında ise ellerinde kaldığını söyledi. Fıstık hasadı devam ederken diğer yandan ise fıstıklar kurutuluyor. Bu sürecin ardından fıstık üreticileri fıstıklarını satacak fakat tüccarlar fıstık üreticileri için çok az bir miktarda ücret talep ediyor. Bu durum neticesinde fıstığını satmak zorunda kalan üreticiler fıstığını kilosu 180 TL’den tüccarlara satıyor.

MARKETLERDE 500-600 TL

Fıstık üreticileri ürettikleri ve tüccarların 180 TL’ye satın aldığı fıstıkları marketlerde 500-600 TL civarında bir fiyata satıldığını görünce ise şaşkınlığını gizleyemiyor. Gaziantepli fıstık üreticileri aradaki bu kadar farkın nasıl oluştuğunu merak ederken, fıstığı adeta ölü fiyatına sattığını fark ederek isyan ediyor.

BELEDİYELER FISTIK ALIMI YAPIYOR

Fıstık (2)

Gaziantep’te fıstık üreticilerinin fiyat isyanının ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Şahinbey Belediyesi tarafından yeni proje geliştirilerek fıstık üreticilerinin ellerindeki fıstık alınmaya başlandı. Tüccarların son derece uygun fiyatlı aldığı fıstıkları, daha yüksek bir fiyata alarak üreticiyi destekleyen belediyeler bu fıstıkları daha sonra ise fıstık depolarında depoluyor.

Kaynak: Mehmet Fener