Gaziantep Üniversitesi ev sahipliğinde kentteki bir otelde düzenlenen toplantının kapanış programında konuşan Samsun Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak, Türkiye'de her yıl 5-6 bin organ naklinin yapıldığını söyledi.

Koronavirüs döneminde organ naklinin olumsuz etkilendiğini ve o dönem öncesine dönmek için çalışmalar yaptıklarını aktaran Kazak, şunları kaydetti:

"Organ bağışı bekleyen insan için çok önem arz eden ancak bunun içinde olan ve yaşayan insanların bilebildiği bir şey. Başına gelen insan onun ne olduğunu anlıyor. Türkiye'de 5-6 bine yakın organ nakli yapılıyor. Bölgelerde birçok faaliyet yapılıyor. Her bölgenin ayrı dinamikleri ve sorunları var. Herkes çok emek veriyor. 18 yaşını bitiren herkes organlarını bağışlayabilir. Bu anlamda da organ bağışında bir takım standartlar uyguluyoruz. Bağışın artırılması için birçok çaba sarf ediliyor. Topluma yön veren kişilerin bir sözü bazen bir bağışı sağlayabilir. Bunun olumsuz bir yönü de var. Bir dizideki bir sahne bile bütün çabalarımızı alt üst ediyor."

Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Taner Gülşen de organ naklinde en iyi tedavinin bir başka insan organının hasta organın yerine takılması olduğunu ifade etti.

Gülşen, "Bazı deneyler yapılmakta. Hayvanlardan aktarılan organlar kısmi fayda göstermekle birlikte bugün için hiçbir cihaz hiçbir alet, insan organından daha fazla tedavide başarı göstermemektedir. Organ nakli toplantısının en önemli mesajı, organ bağışından insanların haberdar olması gerektiğidir." diye konuştu.

Programa, İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, Doç. Dr. Erkan Ölçücüoğlu, akademisyen, doktor, öğrenci ve ilgililer katıldı.

Kaynak: AA