Güvenlik İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Fatih Genç, asgari ücretin yılın ilk beş ayında buharlaştığının altını çizerken, “2024 yılı geçerli olmak üzere asgari ücrete yüzde 49 oranında zam yapıldı. Ancak yüksek enflasyon karşısında asgari ücret buharlaştığı gibi alım gücü de düştü. Buna istinaden işçi, dar gelirli ve sabit gelirler fakirleşmeye devam ediyor” dedi.

ZAM YAPILMAZSA ÇALIŞANLARI ZORLU BİR 6 AY BEKLİYOR

Türkiye’de asgari ücretin doğrudan 7 milyon dolaylı olarak ise 20 milyona yakın insanı yakından ilgilendirdiğini sözlerine ekleyen Genç, “Enflasyonun hız kesmeden artmasıyla beraber milyonlarca asgari ücretlinin de alım gücü gün geçtikçe azalıyor. Dolayısıyla bu da temmuz ayında asgari ücrete zam yapılması gerektiğini ortaya koyuyor. Ancak yapılan açıklamalar ara zam yapılmayacağı yönünde. Eğer asgari ücrete önümüzde ki ay ara bir zam yapılmazsa işçi, dar ve sabit gelirlileri zorlu bir altı ay bekliyor” açıklamasını yaptı.

EMEKÇİLER BU ŞEKİLDE YAŞAMAYI HAK ETMİYOR

Genç, “Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Mayıs açlık ve yoksulluk sınırı araştırma sonuçlarına göre ülkemizde açlık sınırı 19 bin liraya yoksulluk sınırı ise 60 bin lirayı geçmiş durumda. Bu rakamların önümüzdeki aylarda daha da yükseleceği öngörülüyor. Şu anda asgari ücret açlık sınırının altında bu da milyonlarca çalışanın açlık sınırı altında yaşamlarını idame ettirdiğini gösteriyor. Ülkenin kalkınmasında önemli bir paya sahip olan emekçiler bu şekilde yaşamayı hak etmiyor” serzenişinde bulundu.

Gaziantep’te Çalışanlar Ara Zam Bekliyor-1

ENFLASYONUN ARTMASI ALIM GÜCÜNÜ DÜŞÜRÜYOR

Ülkemizde enflasyonun yükselmeye devam ettiğini sözlerine ekleyen Başkan Genç, “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 75 seviyelerine çıktı. Enflasyonun artması A’dan Z’ye kullandığımız tüm ürünlerin zamlanması anlamına geliyor. Enflasyonun artması alım gücünün azalması anlamına geliyor. Enflasyonun artması cebimizde ki paranın buhar olup uçması anlamına geliyor. Yani enflasyon bizim nasıl yaşayacağımızı nasıl besleneceğimizi belirleyen en önemli faktör. O yüzden hayatımı bu kadar yakından ilgilendiren enflasyon artışının önüne geçilmesi lazım” çağrısında bulundu.

17 BİN LİRA İLE GEÇİNMEK İMKANSIZ HALE GELDİ

Güvenlik İş Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Fatih Genç, konuşmasını şöyle tamamladı: “Asgari ücret artık genel bir ücrete dönüştü. Hayat pahalılığının arttığı ve yaşam koşullarının zorlaştığı günümüzde 17 bin lira ile geçinmek imkânsız hale geldi. Gaziantep’te bir en düşük ev kirası 10 bin liranın altında değil. Çarşı ve marketteki sebze-meyve ve gıda ürünlerinin fiyatları el yakmanın yanı sıra cep yakıyor. İnsanlar artık kilo yerine tane ile sebze ve meyve almaya başladı. O yüzden temmuz ayında asgari ücrete zam kaçınılmaz bir hal aldı.”

Kaynak: HABER MERKEZİ