Gazianteplilerin vazgeçilmezi nohut, kahvaltı sofralarından akşam yemeklerine kadar birçok öğünde tercih edilse de, uzmanlar aşırı tüketiminde sakıncalar olduğu konusunda uyarıyor.

Gaziantep mutfağının ayrılmaz bir parçası olan nohut, sadece bu şehre özgü bir lezzet olmanın ötesinde, birçok sağlık sorununa da zemin hazırlayabiliyor. Özellikle diyet yemeklerin vazgeçilmezi olan nohut, fazla tüketildiğinde vücutta çeşitli olumsuz etkilere yol açabiliyor.

Gazianteplilerin gözdesi ‘Nohut’un bilinmeyen tehlikeleri!

NOHUT’UN BİLİNMEYEN ZARARLARI

İçeriğindeki posa ve proteinle birçok rahatsızlığa iyi geldiği bilinen nohut, aşırı tüketildiğinde beklenmedik sonuçlara neden olabiliyor. Şişkinlik, hazımsızlık ve gaz problemlerinin yanı sıra, kandaki yağ miktarını arttırarak kolesterol sorunlarına zemin hazırlayabiliyor. Uzun vadeli tüketimde ise karaciğerde yağlanmaya kadar varabilen ciddi sorunlara neden olabilir.

DOZUNDA TÜKETİM HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Uzmanlar, nohudun sağlık için faydalı olabileceğini ancak dengeli ve kontrollü tüketim gerektiğini vurguluyor. Haftada iki kez tüketildiğinde birçok sağlık sorununa olumlu etki sağlayabilen nohut, uzmanlar tarafından günde yarım su bardağı kadar tüketilmesi önerilen bir gıda olarak karşımıza çıkıyor.

Whatsapp Görsel 2024 01 15 Saat 14.57.33 28D33Fd0

NE KADAR TÜKETİLMESİ GEREKİYOR?

Nohutun içerdiği kalsiyum, magnezyum, çinko ve demir, kemik sağlığını koruma konusunda etkili olabilirken, haftada 2 kez tüketildiği takdirde birçok soruna iyi gelirken, kalp rahatsızlığını da önlüyor. Ayrıca, yoğun lif varlığı sayesinde bağırsak geçişini düzenleyerek bağırsak kolonun iyi çalışmasına yardımcı olur. Nohut kalsiyum, magnezyum, çinko ve demir içerdiği için kemikleri korur. Uzmanlar ise nohutun günde yarım su bardağı kadar tüketilmesini önermektedir.

Editör: Haber Merkezi