Vergi ödemelerini zamanında gerçekleştirmeyen Gaziantepli vatandaşlar, kira geliri üzerinden verginin bir katı tutarında ceza ile karşılaşabilirler. Peki, beyanname verirken nelere dikkat etmeli ve nasıl vergi avantajları elde edilebilir?

KİRA GELİR VERGİSİ ÖDEME ZAMANI VE ŞEKLİ

Kira gelirlerinden doğan vergiler, mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilir. İlk taksit, damga vergisi ile birlikte 31 Mart'a kadar, ikinci taksit ise 31 Temmuz'a kadar ödenmelidir.

KİRA BEYANNAMESİNİN VERİLMESİ VE ÖNEMLİ DETAYLAR

Vatandaşlar, "www.gib.gov.tr" adresi üzerinden "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yaparak hazırlanan beyanları onaylayabilir veya değişiklikler yapabilirler. Aynı zamanda ikametgahın bulunduğu vergi dairesinde de bu işlem gerçekleştirilebilir. Hazır Beyan Sistemi, 7 gün 24 saat erişilebilir durumdadır.

Konut (1)

2024 YILI KİRA GELİR İSTİSNASI BELİRLENDİ

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2024 yılı için mesken kira gelirleri için gelir vergisi istisnasını 33 bin lira olarak duyurdu. Bu istisnanın altında kira geliri elde edenler, bir yıl boyunca herhangi bir gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne tabi olmayacaklar. Ancak 33 bin liranın üzerinde kira geliri elde edenler, bu miktarı vergilendirmeye tabi tutacaklardır.

KİRA GELİR VERGİSİNİN HESAPLANMASI VE MUAFİYET DETAYLARI

Ödenecek vergi tutarı, konut kira gelirlerinden istisna tutulan kısımların çıkarılmasıyla hesaplanır. Kalan miktar üzerinden yapılan giderler belirlenerek matrahtan düşülür ve kalan kısım, belirlenen dilimlere göre gelir vergisi hesaplamasına tabi tutulur. Yıllık beyanname sürecinde, damga vergisi de ödenmektedir.

GÖTÜRÜ GİDER VE GERÇEK GİDER YÖNTEMLERİ

Götürü gider yöntemi, istisna tutarı çıkarıldıktan sonra kalan tutardan yüzde 15 daha indirim yapılmasını sağlar. Gerçek gider yöntemi ise evle ilgili yapılan asansör, yalıtım, kombi, ankastre masraflarının kira gelirinden indirilmesine imkan tanır. Eğer ev kredi ile alındıysa, faiz ödemeleri de gider olarak gösterilebilir. 2019'dan sonra alınan evlerde, satın alma bedelinin yüzde 5'i de gider olarak hesaplanır.

Konut (2)

HARCAMALARIN BEYAN EDİLMESİ VE İNDİRİM DETAYLARI

Ev sahipleri, eğitim, sağlık, hayat sigortası gibi harcamaları beyannameye ekleyerek vergi avantajı sağlayabilirler. Ancak eğitim harcaması için 18 yaş sınırı bulunurken, üniversite eğitimi devam ediyorsa 25 yaşın dolmamış olması gerekmektedir. Harcamalara ilişkin belgeler, beyannameye eklenmese de saklanmalı ve 5 yıl süreyle muhafaza edilmelidir.

Mülk sahipleri için 31 Mart'a kadar süren bu kritik beyanname döneminde, detaylı bir inceleme ve doğru beyan önemlidir. Ayrıca, vergi avantajlarından tam anlamıyla yararlanmak için uzman görüşü almak da faydalı olacaktır.

Muhabir: MEHMET FENER