Bayram ruhunu yaşatmak isteyenler Ramazan ve Kurban Bayramının vazgeçilmezi olan baklavanın lezzetine doyamıyor. Tüm dünyaya ismini duyuran Türk baklavası Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirtilen tüm standartlarda uyum sağlıyor. Standartlara göre yaş baklava içerisindeki şeker oranı %30 ve %42, kuru baklavada %25 ve %30 arasında değişiyor. Hamurun içerisine ayrı olarak kaymak, tereyağı ya da sade yağ ekleniyor. Bununla beraber iç malzeme olarak ceviz, fındık, badem ve antep fıstığı kullanılıyor.
Türk baklavasının esas sırrı aslında 40 kat yufka ile yapılıyor olması. Şerbeti ise normal şekerle hazırlanıyor olması. Burada önemli olan ne çok ağır ne de hafif bir ürün ortaya çıkarabilmek. Alt kısmının şerbetini tamamen çekmiş olması da gerekiyor. Altın sarısı bir renge kavuşması da önemli görülüyor. Özellikle Antep yöresinde fıstıklı baklavalar öne çıkıyor.
Lezzetli Ev Baklavasının Sırrı
Baklavanın çıtır çıtır bir kıvamda olabilmesi için hamurun içerisine yarım limon suyu sıkılıyor. Bazı yörelerde bu çıtırlık birkaç damla sirke ile de sağlanıyor. Baklava şerbeti ölçüsünün bire bir olması gerekiyor. Bir tepsi baklavanın şerbeti 4 bardak su 4 bardak şeker olacak şekilde yeterli görülüyor.
Baklavanın şerbetinin iyi çekebilmesi için tatlı ve şerbetin aynı ısıda olmaması gerekiyor. Şerbet tatlının üzerine yavaş yavaş eklenmeli. Tatlının şerbeti çekebilmesi için bir süre beklenmelidir. Şerbetin oda sıcaklığında dinlendirilmesi gerekir. Baklavadaki parlaklığın sırrı ise kullanılan tereyağının kalitesinde yatıyor.