Gastronomi kenti Gaziantep’te yöresel kurutmalık patlıcan, biber, kabak, acur, bamya gibi ürünler Ramazan ayında yoğun ilgi görüyor.
GAZİANTEP’TE KURUTMALIK SEBZELER REVAÇTA
UNESCO tarafından gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan kurutmalık patlıcan, biber, kabak, acur, bamya gibi ürünler Ramazan’da iftar sofralarını silemeye devam ediyor.
Gastronomi şehri Gaziantep’te tarihi Almacı Pazarını rengarenk görünümüyle süsleyen kurutmalık sebzeler, kış mevsim boyunca büyük ilgi görüyordu. Ramazan Ayı’nın gelmesi ile birlikte Gaziantep’in doğal ürünleri kurutmalıklara talep daha da arttı.
RAMAZAN AYINDA KURUTMALIKLARA RAĞBET BÜYÜK
Gaziantep'in Elmacı Pazarı'nda satılan kurutmalık sebzelere, her geçen gün rağbet daha da artıyor. Gaziantep’te 11 ayın sultanı Ramazan ayında kurutmalık patlıcan, biber, acur, kabak, bamya gibi ürünlere ilgi daha da arttı.
UNESCO tarafından gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan kuru dolmaların yapıldığı sebzeler, sofralara binbir emek ve zahmet sonucu ulaşıyor. Gaziantep ve çevresinde tarlalardan toplanan biber, patlıcan kabak ve acurların içleri, mahallelerde kadınlar tarafından büyük emekle oyularak iğne aracılığıyla iplere diziliyor. Bir süre suda bekletilen sebzeler, daha sonra kentin yüksek yerlerinde özel olarak oluşturulan alanlara taşınıyor. Burada adeta renk şöleni oluşturan kurutmalıklar, burada tezgahlara serilerek güneşin kavurucu sıcağıyla baş başa bırakılıyor. Hava durumuna bağlı olarak ortalama 15 günde tamamen kuruyan yöresel ürünler daha sonra 50 adet şeklinde iplere geçiriliyor. Hazır hale getirilen ürünler hem kentte çarşı pazarda satışa sunuluyor hem de paketlenerek Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde satılıyor.
FİYATLAR 100 İLE 150 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR
Gaziantep'te baharat, kurutmalık ve yöresel lezzetlerin satıldığı Elmacı Pazarı'nda iş yerlerinin girişlerine asılan, Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescilli kurutmalıklar, Ramazan ayında yoğun talep görüyor. Tarihi Almacı Pazarında 50 parça halinde halka şeklinde satılan yörelsel ürünleri fiyatları ise ortalama 100 ila 150 lira arasında değişiyor. 50 parça halinde halka şeklinde satılan patlıcan bağı 130-150 liraya satılırken, biber bağı ise 100-120 liradan satılıyor.
KIŞ MEVSİMİNDE BÜYÜK RAĞBET GÖRÜYOR
Her kış mevsiminde kurutmalıklara ilginin arttığını belirten çarşı esnafı, Ramazan ayında kurutmalıklara ilginin daha da arttığını ifade ettiler. Çarşı esnafı, “Ramazan ayında havaların serin olmasıyla vatandaşlar yöresel kış ürünlerine rağbet ediyor. Dolmalık patlıcan, biber, kabak, acur, bamya gibi ürünler çok tercih ediliyor” dedi.