Gaziantep Valisi Sayın Kemal Çeber, Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Yavuz’u ziyaret etti. Vali Çeber, ziyarette çok özel açıklamalarda bulundu.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Referans Gazetesi’ni ziyaret etti.  Vali Çeber’in Referans Gazetesine yaptığı ziyarete Gaziantep İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Halil Şen, Gaziantep İl Emniyet Müdürü Celal Özcan ve Gaziantep Valiliği İl Basın Halkla İlişkiler Müdürü Ömer Turan da katıldı.

Ziyarette çok özel açıklamalarda bulunan Vali Çeber, Suriyeliler, deprem, sağlık ve sanayi olmak üzere kentte yapılan ve planlanan hizmetleri anlattı. İşte Vali Çeber’in o önemli açıklamaları…

SURİYELİLER OLAYI MİLLETİMİZİN DUYARLILIĞI SAYESİNDE BÜYÜMEDEN SONLANDIRILDI

Geçtiğimiz günlerde yaşanan Suriyeliler olayına ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Çeber, “Kayseri’de başlayan Suriyeliler olayı elhamdülillah Türk milletinin feraseti, duyarlılığı ve kadirşinaslığı sayesinde çok büyümeden engellendi. Ama bir tarafta sorunların halledilmesi gerektiği ifade ediliyor. Devletin ilgili kurumları da bununla ilgili çalışıyor. Çalışma hayatı, sağlık sorunu, eğitim gibi sorunlarla ilgili devletimiz çalışıyor ve bu bir süreç. Bir süredir geçici koruma altında ülkemizde yaklaşık 13 yıldır yaşayan Suriyeliler, milletimiz ve devletimiz kendine yakışır bir şekilde bugüne getirdi ve bundan sonra da öyle devam edecektir” dedi.

Gaziantep Türkiye’nin Ikinci Marmara Bölgesi Olacak! (2)

GAZİANTEP’TE SURİYELİLER VERGİ ÖDÜYOR MU?

Kentte Suriyelilere ait işyerlerinde  “Geçtiğimiz gün Gaziantep’e gelen İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya da kentteki Suriyelilere ait işletmelerin ruhsatlarıyla ilgili talimat verdi. Çalışma ruhsatları belediyelerimizin görev alanına giriyor. Sayın Bakanımız tüm belediyelerimize tekrar söyledi. Sadece geçici koruma altında olan Suriyeliler değil her türlü işyerinin ruhsatlı olması gerekiyor. Bütün işletmelerin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Yani kayıt dışıyla mücadele her alanda sürecek” dedi.

GAZİANTEP SURİYELİLERE AİT ADRES KONTROLLERİ YENİDEN YAPILDI

Gaziantep Suriyelilere ait adres kontrollerinin son 5 ayda yeniden yapıldığını da ifade eden Vali Çeber,  “Son 5 ay içerisinde Gaziantep de dahil olmak üzere geçici koruma altında bulunan Suriyelilere ait adres kontrolleri yeniden yapıldı. Yani ‘kimler nerede yaşıyor, bu ülkede ne kadar geçici  koruma altında insan var ve bu insanların ne kadarı beyan ettiği adreste oturuyor’ buna ilişkin bütün veriler devletin elinde var” dedi.

GAZİANTEP’TE MOBİL GÖÇ ARAÇ SAYISI 25’E ÇIKTI

Gaziantep’te mobil göç araç sayısının 25’e çıkarıldığını da belirten Vali Çeber, “Gaziantep’te mobil göç araçlarımız var. İlimizde 7 tane olan mobil araç sayısı 25’e çıktı. Bunların amacı hukuk sistemine aykırı olarak ilimizde bulunan şahısların tespiti yapılması. Bunun için günlük ciddi sayıda denetim yapılıyor. Ama bütün belgeleri tamamsa yada şehirde herhangi bir işletmede, tarlada devletin öngördüğü şartları yerine getirerek çalışıyorlarsa onlara ilişkin hiçbir sıkıntı yok. Bu konudaki spekülasyonlara da kimsenin kulak asmaması lazım. İlimizde şuanda bulunan kardeşlerimize dönük zulüm olacak bir uygulama yok ancak diğer taraftan herkese uygulanan hukuk kurulları o kardeşlerimiz için de geçerli. Bizim yaptığımız bütün denetlemeler de bunun üzerine yapılıyor. Yerelde alınması gereken önlemler yerelde, bakanlıklar düzeyinde alınması gereken önlemler de bakanlık düzeyinde alınıyor. Yakında yeni uygulamaya da şahit olacağız. Ama bir taraftan da gönüllü ve onurlu dönüşüne ilişkin Suriye tarafındaki şartlar da iyileştirilmeye çalışılıyor. Orada çok sayıda kalıcı konut inşaatı devam ediyor. Birçok organize sanayi bölgesi ve tesis açılıyor. Ciddi anlamda geri dönüşler var.  2023 yılında Gaziantep’ten Suriye’ye gönüllü geri dönüş son 8 yılın toplamında fazla olmuştu. Bu gönüllü geri dönüşlerin daha da artacağını bekliyoruz. Tek kriterimiz bu kardeşlerimizle 13 yıldır devam eden kardeşlik hukukumuzu sonuç ne olursa  olsun yani hepsi Suriye’ye dönse de, bir kısmı dönse de yada oradaki şartlar olgunlaşana kadar belli bir süre daha misafir olunsa da kardeşlik çerçevesinde kalınması. Bu konuda bütün vatandaşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımızdan sağduyulu ve bize yakışır davranışlar bekliyoruz. Devletimiz her şeyi takip ediyor ve çözüm yollarını oluşturuyor. Devletimiz bizim tarihimize, dinimize ve geleneklerimize yakışır şekilde sorunları çözmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Gaziantep Türkiye’nin Ikinci Marmara Bölgesi Olacak! (1)

GAZİANTEP’TE AĞIR HASARLI BİNA YIKIMLARI YÜZDE 91 ORANINDA

Kentteki ağır hasar bina yıkımlarına ilişkin de bilgi veren Vali Çeber, “Yaklaşık 1 yıl önce Gaziantep’e geldiğimizde Şahinbey ve Şehitkamil’de ağır hasarlı binalarda yıkım oranımız yüzde bir bile değildi. O günden bu yana çok ciddi anlamda hasarlı binalarda yıkım yaptık ve şuanda Gaziantep genelinde ağır hasarlı bina yıkım oranı yüzde 91 oranında, ilimizin merkezinde ise yüzde 85’in üzerine çıktık. Yani hemen hemen ağır hasarlı bina yıkımlarını bitirdik. Kalan binalarda ise mahkemelik süreç devam ediyor. Ağır hasarlı bina sahipleri dava açmışlar ve biz dava sonucunu bekliyoruz. Öte yandan boş olan ve etrafı şeritle çevrilen bazı binalar da depremle alakası olmayan, inşaat sahipleri kentsel dönüşüm konusunda biriyle anlaşmış yada belediyelerimiz belli nedenlerle tahliye etmiş binalar. Dolaysıyla ağır hasarlı bina yıkımında çok iyi durumdayız” dedi.

GAZİANTEP’TE DEPREM KONUTLARINI YILSONUNA KADAR TESLİM ETMEYİ HEDEFLİYORUZ

Gaziantep’te yapımı devam eden deprem konutlarını yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini bildiren Vali Çeber, “Depreme ilişkin hemen her veride Gaziantep, diğer bütün deprem illerin önünde. Yapılan konut sayısında çok öndeyiz. Bugüne kadar 12 bin civarında konut tamamlandı. Bunun yaklaşık 4 binini teslim etik ve yaklaşık bin civarında depremzede vatandaşımız evlerine taşındılar.  Bunun yanı sıra depremde yıkılan sağlık tesisleri yerine hemen yenilerini yapmaya başladık. Oğuzeli’nde 25 yataklı hastanemiz zarar gördü, yerine 92 yataklı hastane yaptık. Nurdağı’nda 25 yataklı hastanemiz zarar gördü, yerine 72 yataklı hastane yaptık. Bu iki hastanemiz yaklaşık bir  içerisinde hizmet vereye başlayacak. Yıkılan her derslik yerine 5 okul vaadimiz var. Tek bir vatandaş kalsa bu sorun ortadan kalkmayacak. Dolaysıyla bizim da vaadimiz son vatandaş evine girene kadar çalışmak Bizim hedefimiz yıl sonuna kadar teslim etmeyeceğimiz ev kalmayacak ama o kadar çok birleşeni var ki örneğin bir köyde yapacağınız konutlar için vatandaşların muhalefeti olunca size 2-3 ay kaybettirebiliyor. Dolaysıyla yıl sonuna kadar bütün konutları tamamlamayı hedefliyoruz. Bazı sıkıntılar çıksa bile yeni yıla çok az iş kalmış olacak” şeklinde konuştu.

Gaziantep Türkiye’nin Ikinci Marmara Bölgesi Olacak! (4)

AMANOS TÜNELLERİ 5 YIL SONRA TAMAMLANACAK

Gaziantep’te göreve başladıktan sonra kentin sanayisine önemli katkı sağlayacak olan Amanos Tüneli için çok gayret gösterdiğini açıklayan Vali Çeber, Amanos Tüneli’nin Karayolları Genel Müdürlüğü yatırımı olmaktan çıkarılıp Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürlüğü yatırımı olmasını sağladıklarını belirterek, “Gaziantep’i önceden de çok severdim, geldikten sonra çok daha sevmeye başladım. Çok özel bir şehirde yaşıyoruz. Gazi sıfatı Allah’ın bu kente hakkıyla lütfettiği bir sıfattır. Gaziantep, devletine, milletine ve değerlerine hassasiyeti son derece üst düzeyde olan bir şehir. Gaziantep, Türkiye’yi her alanda sürekleyen en önemli kentlerden birisi. 70 yıllık rüya olan Amanos tünellerinin ihalesi yapıldı. Amanos tünelleri için çok gayret gösterdik. Sadece gidiş geliş olan karayolu değil ortasında da demir yolu olacak ve inşallah 5 sonra tamamlanmış olacak.” dedi.

GAZİANTEP TÜRKİYE’NİN İKİNCİ MARMARA BÖLGESİ OLACAK

Gaziantep’in önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin ikinci Marmara bölgesi olacağını ifade eden Vali Çeber, “Gaziantep’in Kalkınma Yolu Projesi’ne entegre olarak önümüzdeki dönemde de bütün bu coğrafyada en önemli merkezi olacağına inanıyorum. Gaziantep 20-25 yıl sonra bölgenin yeni Marmara bölgesi olacak. Yani bu bölge Gaziantep merkezli yeni Marmara bölgesi olacak çünkü Gaziantep ve bölgenin altyapısı buna uygun” diye konuştu.

Kaynak: BAHRİ UÇAR