Irak, Türkiye ve Gaziantep’in en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında 3’üncü sırada yer alıyor. Son aylarda Irak ile ihracatta yaşanan sıkıntıları Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, gündeme taşıldı.

13-5

IRAK 3’ÜNCÜ SIRADA

Geçtiğimiz hafta düzenlenen Halı İhracatının Yıldızları Ödül Töreninde bir konuşma gerçekleştiren Kaplan, son 3 aydır Irak’tan alacakların tahsil edilemediğini söyledi.  İşte Kaplan’ın o konuşması:

“Komşu ülkeler başta olmak üzere daha önce sorunsuz şekilde ihracat yaptığımız ülkeler bizim halılarımıza anti damping verileri uyguluyor. Bakın Irak en fazla ihracat yaptığımız üçüncü ülkedir. Irak’a ihracatta ödediğimiz gümrük vergilerinin yanında 3 aydır sattığımız malların parasını alamıyoruz. Bakanlığımızın desteği ile tüm ülkelere ticari heyetler düzenliyoruz. Ancak gümrük kapılarını aşamıyoruz. Hemen tüm ülkeler bize gümrük uyguluyor. Yüksek vergiler koyuyorlar. Her tarafta savaş var, kapılar kapanıyor. Birliğimizden geçtiğimiz yıl 2,8 milyar dolarlık halı ihracatı yapıldı. Biz bunun çok daha fazlasın yapabiliriz. O potansiyelimiz var. Halı sektörü Gaziantep ekonomisinin amiral gemisidir. Halı sektörünün yaşadığı sorunlar tüm sektörleri etkiliyor. Her şey zincirleme birbirine bağlı. Bunun için sektörün sorunlarına çözüm bulunmasın bekliyoruz.”

Kaynak: Nevre Duman