KDV VE ÖTV ÇİFTÇİMİZİN BELİNİ BÜKMÜŞTÜR”

Bir tarım ülkesi olan Türkiye’yi ithalatçı durumuna düşüren yanlış politikaların en büyük zararı çiftçiye verdiğini söyleyen CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, “Yetersiz mazot ve gübre destekleri enflasyonun günden güne arttığı bir ortamda hızla erimiş, çiftçimiz ürettiğini satamadığı gibi borç içinde iflasa sürüklenmiştir. Tarımsal girdi fiyatlarının dövize endeksli olduğu bir dönemde maliyetler fırladı, üründen kâr elde etmek neredeyse hayal oldu. Türk çiftçisi şu an dünyada mazota en fazla para ödeyen çiftçidir. Sürekli artırılan KDV ve ÖTV çiftçimizin belini bükmüştür. AKP iktidarı deyim yerindeyse çiftçimizden satılamayan ürünün vergisini talep etmektedir. Çiftçimizin sırtındaki ağır yükü hafifletmek, aynı zamanda temsil niteliği taşıyan yasama organının görevidir. TBMM Başkanlığı’na sunduğum kanun teklifiyle, çiftçilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı araçlardan KDV ve ÖTV’nin tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz. Bereketli topraklarımızın becerikli üreticilerini biraz olsun rahatlatabilmek en öncelikli amacımızdır” İfadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkan Adayı Tolga Akalın Adaylıktan Çekildi İYİ Parti Genel Başkan Adayı Tolga Akalın Adaylıktan Çekildi

CHP Gaziantep Milletvekili  Meriç, “Türkiye tarımda kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biridir sloganı kuşaklar boyunca Cumhuriyetimizin bir mirası olarak aktarıldı. Mercimek, nohut, kuru fasulye, bakla başta olmak üzere birçok ürün çiftçilerimiz tarafından üretilerek tüm dünyaya ihraç edildi. Cumhuriyetimizin kurulduğu 1923’ten 2000’lerin başına kadar tarım sektörünün istihdama katkısı yüzde 75, gayri safi milli hasılaya katkısı ise yüzde 50 gibi yüksek oranlarda gerçekleşti. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi’nin işbaşı yaptığı 2002’den itibaren tarım ülkesi olma vasfını hızla kaybetmeye başladı. Tarımda en düşük ortalama büyüme hızı son 22 senede gerçekleşti, ekonominin görece büyüdüğü ve istikrarın korunabildiği dönemlerde dahi tarımsal büyüme hızı düşmeye devam etti. Üretim ve ihracat yerini fahiş fiyatlar ile ithalata bıraktı, üreticimiz geri plana itilerek komisyoncular ve kara borsacılar muhatap alınır oldu. Komşularımız başta olmak üzere onlarca ülkenin tarım ürünü ihtiyacını karşılarken şimdi binlerce kilometre uzaktaki Kanada’dan tahıl ithal etmek zorunda bırakıldık” diye konuştu.

Muhabir: Haber Merkezi