Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Baklavacılar, Tatlıcılar, Pastacılar Oda Başkanı M. Abdulkadir Katmerci, esnafın yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, vergi çağrısında bulundu.

YENİ VERGİ SİSTEMİNİN ESNAFA YANSIMALARI

Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Baklavacılar, Tatlıcılar, Pastacılar Oda Başkanı M. Abdulkadir Katmerci, esnafın yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, veri çağrısında bulundu.

Pandemiden bu yana esnafın çok zor günler yaşadığına dikkat çeken Katmerci, “Pandemiden bu tarafa esnaf çok ağır günler yaşıyor, küçük esnafın ağır ekonomik koşullar altında olduğunun altını çizmek zorundayız. “Döviz girdileri ve enerji fiyatlarının yükselişi, kira stopajlar küçük esnafı derinden etkilemekte. Kira artışları ile ilgili öteden beri arabulucular olmalı diye haykırıyoruz. BAĞ-KUR ve SGK prim gün sayısı eşitlenmeli, söz verildiği gibi esnafımızın mağduriyeti giderilmelidir. Alınan ekonomik tedbirleri ile ilgili görünen o ki, vergi toplama modelini tabana yayılmış, küçük esnafın üzerinden, ücretliden ve emekliden toplamaya yönelmiş biz bunu yanlış buluyoruz” dedi.

VERGİ TOPLAMA MODELİ TÜRKİYE’DE TOPTAN DEĞİŞMELİ

Esnafın üzerindeki vergi yüküne değinen Katmerci, “Vergi toplama modeli Türkiye’de toptan değişmelidir. Tüketici üzerinden değil suyun başında olan üretici üzerinden gidilmeli, kayıt dışı ve merdiven altı üretim de önlemiş olur. Bu şekilde tüketiciden vergi toplama modelinde esnafımız işin işinden çıkamayınca merdiven altı diye tabir ettiğimiz kayıt dışı ekonomiye teşvik ediyor. Kaotik bir ortamda ilerliyoruz, bu durumdan esnaf teşkilatı olarak çok rahatsızız. Temel tüketim maddelerini % 1 KDV ile alıyoruz. Çıkışımız % 10 ile yapıyoruz” dedi.

Esnafın üzerindeki yükün hafifletilmesi çağrısında bulunan Katmerci, “Arada % 9 fark oluşuyor. Bankalar ve İşletmelerimiz arasında eşit koşullarda ticaret yapılmalı, POS işletim ücreti ve yüzde dörtlere varan komisyonlar kaldırılmalı. Zaten tüketicinin alım gücü düşük, kâr marjımızın üzerine bir de ekstra % 13’e varan ekstra fark tüketiciye yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bu durum cirolarımızı ciddi manada etkilemektedir. Girdi ile çıktı eşitlenmeli, Kısa vadede enflasyonla mücadelede esnafımızı bu yükün altından kurtararak, tüketicinin alım gücüne yansıtılmalı. Son zamanlarda çok fazla kapatanlar ve yerine yeni açma, devir sirkülasyonları olmaya başladı. Maliyet hesabı yapabilenler bir şekilde ayakta kalıyor, bilmeyenler 6 ay bir sene içinde bir şekilde devrediyor veya kapatıyor. Sektörümüz rastgele birilerinin eline bırakılamayacak kadar önemli, söz konusu insan sağlığı olunca mutlaka liyakat getirilmeli, vergi toplama modeli kökten değiştirilmeli, esnafımıza alternatif çıkış yolları arama zorunda bırakılmamalı.” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ