Elektrik piyasası katılımcıları için önemli bir düzenlemeyi içeren bu karara göre, mevcut teminat mektupları elektronik teminat mektubuna dönüştürülmek zorunda.
ELEKTRONİK TEMİNAT MEKTUPLARI ZORUNLU HALE GELDİ
EPDK'nın kararına göre, organize toptan elektrik piyasalarında faaliyet gösteren piyasa katılımcıları, artık teminat mektuplarını elektronik ortamda sunmak zorunda. Bu düzenleme, elektrik piyasasındaki katılımcılar için mevcut teminat mektuplarının 1 Ocak 2025 tarihine kadar elektronik teminat mektubuna dönüştürülmesini öngörüyor. Bu tarihe kadar dönüştürülmeyen teminat mektupları ise geçersiz kabul edilecek ve teminat hesaplamalarında dikkate alınmayacak.
KAYITLARIN SİLİNMESİNE İLİŞKİN YENİ DÜZENLEME
Ayrıca, Piyasa Yönetim Sistemi'nde (PYS) kayıtlı olan serbest tüketicilerin kayıtlarıyla ilgili de yeni bir düzenleme yapıldı. Artık teminat seviyesini karşılamayan tüketicilerin kayıtları, teminat yetersizliği başladığı ilk iş gününden itibaren silinecek. Bu değişiklik, daha önce fatura dönemi baz alınarak yapılan silme işlemini saat 11.00'e kaydırarak, daha hızlı ve etkin bir süreç öngörüyor.
DEĞİŞEN DÖVİZ KURU HESAPLAMALARI
EPDK'nın aldığı kararla birlikte, teminatların Türk lirası karşılıklarının hesaplanması sürecinde döviz kuru hesaplamalarında da değişiklik yapıldı. Artık döviz nakit teminatlar ve döviz elektronik teminat mektupları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ilan edilen döviz alış kuru dikkate alınacak.
RESMİ GAZETE'DEKİ GÖSTERGE FİYATLARI
Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri ile Eurobond'ların fiyatları da belirlenirken Resmi Gazete'deki gösterge niteliğindeki fiyatlar baz alınacak. Bu düzenlemeyle birlikte piyasa katılımcıları, birden fazla teminat türünü ibraz etmeleri durumunda, teminatlarını kısmen veya tamamen diğer kıymetlerle değiştirebilecekler.
DEĞERLEME KATSAYILARI
Nakit Türk lirası ve Türk lirası cinsinden elektronik teminat mektubu dışında kabul edilen kıymetlere değerleme katsayısı uygulanacak. Bu katsayı, benzer piyasalarda kullanılan değerleme katsayıları dikkate alınarak belirlenecek ve piyasa işletmecisi tarafından uygulanacak.
TEMİNATLARIN İPTALİ
Son olarak, ihtiyati tedbir konulması veya ilgili kıymetin kesin teminat niteliğini ortadan kaldıran bir durumun ortaya çıkması halinde, söz konusu kıymetlerin teminat hesabında dikkate alınmayacağına dair bir düzenleme getirildi. Bu sayede piyasa katılımcılarının teminatları, güncel piyasa koşullarına uygun şekilde güvence altına alınmış olacak.