GAZİANTEP’TE “AKILLI TARIM” DÖNEMİ BAŞLIYOR
Gaziantep çiftçisine çağ atlatacak olan “Akıllı Tarım” sayesinde toprak analizi, toprak işleme, ekim, gübreleme, ilaçlama, ürün koşullarını izleme ve hasat işlemlerinin daha etkin bir şekilde yerine getirilmesi amaçlanıyor.
Akıllı Tarım Veri Koordinasyon Merkezi kuracaklarını belirten Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin, “Proje ile ilgili eğitimler tamamlandı. 10-20 Temmuz tarihleri arasında ekip olarak sahaya çıkacağız. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in katılımlarıyla ilk tüplerimizi toprağa yerleştireceğiz ve ilk verilerimizi alacağız” ifadelerini kullandı.
TOPRAK RÖNTGEN CİHAZIMIZLA TOPRAĞIN RÖNTGENİNİ ÇEKECEĞİZ
Gaziantep’in 9 ilçesinde toplam 500 farklı noktada topraklara tüp yerleştireceklerini belirten Seçkin, “Tüpler sayesinde toprağın ne kadar yağış aldığını ve ne zaman sulanması gerektiğini takip edeceğiz. Mobil toprak analiz cihazımızla birlikte çiftçinin kullandığı suyun yanı sıra yaprakların besin değeri analizlerini yapacağız. Toprak röntgen cihazımızla da toprağın röntgenini çekeceğiz” diye konuştu.
200 ÇİFTÇİYE HASSAS UYGULAMA SİSTEMİ KURACAĞIZ
Hassas Tarım Projesi kapsamında Nurdağı ve İslahiye’de alet ve ekipmanı zarar gören 200 çiftçiye hassas uygulama sistemi kurulacağının müjdesini veren Seçkin, “Hassas uygulama sistemleri içerisinde nem sensörlerimiz, dijital vanalarımız var. Sistem sayesinde arazide nem azaldığında sensör uyarı verecek ve vana kendiliğinden açılacak, toprak suyu doyduğu zaman ise vana kendiliğinden kapanacak. Bu sistemleri kurarken veri merkezleri oluşturacağız. Çünkü her bitkinin nem ve su isteği farklı. Nem sensörlerimizi yerleştirirken, elimizdeki verilere göre hareket edeceğiz” dedi.
MEHMET FENER