Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, hazırladığı vizyon projelerle tüm Türkiye’ye örnek olmayı başardı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yönetiminde, “Yerelden Evrensele, Gelenekten Geleceğe Gaziantep” anlayışıylakentin tarihini, kültürünü, sosyal hayatını ve turizmini canladıran çalışmalar, tek tek hayata geçti. Sınırın hemen yanıbaşındaki iç savaş yüzündenvatanından olan Suriyelilere gönül kapısını açan gazi şehir, önemli bir sınava tabi tutuldu. Şahin, acil eylem planını hayata geçirdi, artan ev kiralarının önünü almak için ivedilikle konut yapmaya karar verdi, altyapı çalışmalarını güçlendirdi, kentin yaşam kalitesinden ödün vermesine izin vermedi.

RUMKALE'YE SU ALTI ARKEOLOJİ MÜZESİ KURULACAK

Büyükşehir Belediyesi, Rumkale’ye Su Altı Arkeoloji Müzesi kuracak, Rumkale’yi teleferik sistemiyle taçlandıracak. Bu çalışmalarla, kent turizmine yeni bir soluk kazandırmayı hedefleyen Büyükşehir, tarihi ve turistik mekânları görücüye çıkaracak.

RUMKALE BİR HAZİNE

Fırat Nehri’nin bütün güzelliğinin, dik kayalar üzerinde bulunan Rumkale’ye yansıdığını anlatan Şahin, “Roma ve Hitit gibi en güçlü medeniyetler Fırat’ın etrafında şekillenmiştir. Büyükşehir Belediyesi olarak, Rumkale’yi önemsiyoruz, burayı turizme kazandırmak için geceli gündüzlü çalışıyoruz, Rumkale’yi daha canlı ve dinamik hale getireceğiz. Teleferik ve sahil düzenlemesine ilişkin çalışmalarla yeraltındaki bu güzel hazineyi, bir su altı arkeoloji müzesiyle taçlandıracağız” diye konuştu.

 

GAZİANTEP MÜZE KENTİ OLMA YOLUNDA

Müze projeleriyle adından söz ettiren Büyükşehir, bu alanda da ilklere imza attı, 15 Temmuz Demokrasi Müzesi ve Hamam Müzesi gibiyakın tarihe ışık tutacak önemli çalışmaları hizmete aldı.

PANOROMA MÜZESİ: Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Savunması Kahramanlık ve Panorama Müzesi inşaat çalışmalarına başladı. Yapılacak Panorama Müzesiyle, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tarihe olan vefa borcunu ödeyecek. Gaziantep Kalesi yakınlarına 12 dönüme kurulacak müze, 12 metre yüksekliğinde, 113 metre uzunluğunda panoramik bir yağlı boya çalışması olacak.

15 TEMMUZ DEMOKRASİ MÜZESİ: 12 Temmuz 2017 tarihinde hizmete açılan 15 Temmuz Demokrasi Müzesi’nde, ziyaretçilere 15 Temmuz darbe girişimine "tanıklık" hissi yaşatıldı.  Hain kalkışmanın başladığı saat itibariyle meydana gelen olayları kronolojik sıraya göre tablet, cep telefonları ve monitörler aracılığıyla kalkışmanın son bulduğu ana kadar görüntüler ziyaretçilere sunuldu.

HAMAM MÜZESİ: Paşa Hamamı olarak uzun yıllar hizmet veren yapı, Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi olarak dikkati çekti. 1577 tarihinde yapıldığı anlaşılan yapı, Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restorasyonu tamamlandı, Gaziantep hamam kültürünün yaşatıldığı bir hamam müzesi haline dönüştürüldü. Müze, İsrail’den sonra Dünya’da yapılan ikinci hamam müzesi olarak kayıtlara geçti.

 

GAZİANTEP HAYVANAT BAHÇESİ’NE KALİTE BELGESİ

Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın üçüncü ve Dünya’nın dördüncü doğal hayvanat bahçesi olma özelliğini taşıyan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, kalitesini belgeledi, ISO 9000, ISO 18000 ve ISO 14000 belgelerini ilk alan hayvanat bahçesi oldu.

Türkiye’nin en ucuz, en hijyenik ve doğurganlık oranı en yüksek olma özelliğine sahip Gaziantep Hayvanat Bahçesi, bünyesinde jeoloji ve doğa müzesi, safari parkı, fok evi bulundurdu.

TÜBİTAK tarafından İş Sağlığı, Personel Yönetimi ve Çevre Yönetim alanında kalite belgesi alan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, ISO 9000, ISO 18000 ve ISO 14000 belgelerini ilk alan hayvanat bahçesi oldu. İş sağlığı, kalite yönetim ve çevre sağlığı belgeleri ile kalitesini kanıtlayan hayvanat bahçesi, gelen ziyaretçilerin memnuniyeti, çevrenin hijyenik olması çalışan personellerin iş sağlığını üst seviyede tutulmasından dolayı belgeyi almaya hak kazandı. Avrupa’da ve Türkiye’de ilk kez bu belgeleri alan hayvanat bahçesi, şimdi hizmet kalitesini bir kat daha arttırmayı hedefliyor.

SON 3 YILDA 7 MİLYON 800 BİN ZİYARETÇİ

Öte yandan 300 türde 7 binden fazla hayvana ev sahipliği yapan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ni, son 3 yıldan buyana yaklaşık 7 milyon 800 bin kişi gezdi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2001'de hizmete açılan hayvanat bahçesine gelen ziyaretçiler, geniş bir alana yayılan arazide özel turlarla hemen her türden hayvanı görme fırsatı buldu. 1 milyon metrekarelik alana sahip olan hayvanat bahçesi, açıldığı günden bu yana büyük küçük herkesin ilgisini çekmeyi başardı. Kurulduğu ilk yıllarda 650 bin civarında ziyaretçi sayısına ulaşan hayvanat bahçesi, şimdilerde ise yıllık ziyaretçi sayısı milyonla ifade edilir hale geldi.

Geçen yıl 3 milyon kişi tarafından ziyaret edilen, Safari Parkı ve fok evinin de açılmasıyla ziyaretçi sayısında artış gözlenen Gaziantep Hayvanat Bahçesi, son 3 yılda bu rakamı 7 milyon 800 bine çıkardı. Gaziantep halkının yanı sıra çevre illerden de çok sayıda kişiyi ağırlayan hayvanat bahçesi, başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda ve Rusya'dan gelen turistlerden de yoğun ilgi görüyor.

ŞENPANZE ‘CAN’ ZÜRAFA İLE FİLLERİN TAHTINI SALLADI

Yaklaşık 6 ay önce Dünya’ya gelen ve "Can" adı verilen minik şempanzeyi görmek isteyenler, Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ndeki maymun evine adeta akın ediyor. Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği hayvanat bahçesinde önceleri en çok ilgiyi zürafalar, filler ve yırtıcılar görürken son günlerde en çok ziyaretçiyi Can'ın da yer aldığı maymun evi çekiyor.

Annesi sahiplenmediği için doğduğu günden bu yana bakıcıları tarafından büyük bir özenle bakılan Can, Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nin de en çok ilgi gören hayvanı oldu. Gaziantep'ten olduğu kadar çevre illerden de hayvanat bahçesine gelen vatandaşlar, özellikle Can'ı görmek istiyor. Kendisine ayrılan özel bölmede bakıcılarının bebek gibi ilgilendikleri Can, sevimliliğiyle vatandaşların ilgi odağı haline geldi. Vatandaşlar zaman zaman bakıcısının kucağında gezmeye çıkan minik şempanzenin fotoğrafını çekmek ve onu sevmek için adeta birbirleriyle yarışıyor.

HABER MERKEZİ