25 Eylül’de GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın’ın görev süresinin dolmasının ardından daha da alevlenen Rektörlük tartışmaları, kentte sanayicilerden esnaf odalarına kadar tüm kesimlerin tartıştığı ana gündem maddesi haline geldi. GAÜN Rektörlüğü konusunda son kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek. GAÜN'ün yeni Rektörünün Cuma  günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. 

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü için başvuru ilanını duyurmuştu. Yapılan duyurunun ardından 23 Ağustos- 6 Eylül tarihleri arasında Rektör adayı olmak isteyen isimler, sistem üzerinden başvurularını tamamlamıştı. 

REKOR SAYIDA BAŞVURU

GAÜN Rektörlüğü için ilan edilen takvim içerisinde aralarından mevcut GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın’ın da aralarında bulunduğu 45 isim başvuruda bulunmuştu. Başvuru süresinin tamamlanmasının ardından kent protokolü, iş dünyası ve esnaf odalarında GAÜN Rektörlüğü ile ilgili tartışmalar başladı.

GAZİANTEP’İN EKMEĞİNİ YEMİŞ BİR BİLİM İNSANI OLMALI

GAÜN Rektörünün belirlenmesi ile ilgili süreçte ilk açıklama, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım’dan geldi. Yıldırım sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Yeni rektörün Gaziantep'in ekmeğini yemiş, suyunu içmiş bir bilim insanı olmasının şehrimizin geleceği için büyük önem taşıyor” ifadesini kullanmıştı.

AKADEMİYLE SANAYİCİYİ BULUŞTURACAK BİR İSİM OLMALI

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise, “Gaziantep Üniversitesi’ne, akademiyi sanayiciyle buluşturacak, mühendislik boyutunda donanıma sahip, küresel deneyim ve vizyona sahip, iş dünyası ve kurumlarla iş birliğini geliştirerek Gaziantep’e ivme katacak, memleketimizden yetişmiş ve şehri bilen bir bilim insanı/ rektör atanması hedeflerimize ulaşmak, ülkemize daha fazla katkıda bulunmak ve yarınlarımızın inşasında kritik öneme sahiptir.” olduğunu belirtmişti.

GAZİANTEP’İ YUVA GİBİ GÖREN BİR İSİM OLMALI

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı’da, “Gaziantep'i bilen, bu şehrin değerlerini kanıksayan, bu şehri bir yuva gibi gören, şehre hizmet etmeyi kendine borç edinmiş bir bilim insanı, şehrimizin gelişimine olan katkıyı kişisel bir misyon olarak benimseyecektir. Bu vefa duygusu, üniversitemizin ve şehrimizin ortak hedeflere daha rahat ulaşmasına katkı sunacaktır" dedi.

İş dünyasının yanı sıra GESOB ve esnaf odalarının bir bölümünden de isimler, GAÜN Rektörlüğü konusunda görüş belirtmiş ve atanacak rektör profilini açıklamışlardı.

LİONS VE ROTARY KULÜPLERİ İŞİN NERESİNDE?

Gaziantep’te en çok tepki çeken konu ise ilgili ilgisiz birçok kesimin rektörlük belirleme sürecine müdahil olması oldu. Rotary ve Lions gibi alakasız kulüplerin dahi konuya müdahil olduğu gelen bilgiler arasında. Gelinen süreçte Lions ve Rotary Kulüplerinin GAÜN Rektörlüğü hususuna bu denli eğilmesi Gaziantep kamuoyu tarafından tepkilere neden oldu.

EĞİTİMLE İÇ İÇE OLAN KURUMLAR RENCİDE EDİLDİ

Gaziantep’te eğitim alanında faaliyet gösteren STK’lar ise duruma tepkili. STK temsilcileri, hemen hemen tüm kurum, STK ve kulüplerin müdahil olduğu bir Rektörlük süreci yaşandığını, TBMM tarafından kamu yararı amacıyla kurulmuş, eğitim ile iç içe olan ve faaliyet alanı eğitim ve üniversite olan kurumların rencide edilerek sürecin dışında bırakılmaya çalışıldığı gözlemlendi. 

YÖK’TE KRİTİK TOPLANTI

Kentte GAÜN Rektörlüğü konusunda tartışmalar devam ederken, Ankara’da önemli bir toplantı yapıldığıda öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, YÖK Başkanı Erol Özvar başkanlığında gerçekleşen toplantıya Cumhur İttifakı Milletvekilleri, Gaziantep Belediye Başkanları, görüş ve önerilerini sundu. Toplantıda GAÜN Rektörü Arif Özaydın ile ilgili olumsuz kanaat çıkarken, Rektör adayları konusunda uzlaşma sağlanamadığı öğrenildi. GAÜN rektörlüğü için öne çıkan 5 ismin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacağı öğrenildi.

GÖZLER CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DA

Bir muamma haline gelen ve kentte neredeyse her kesimin gündeminde olan GAÜN Rektörlüğü ile ilgili son kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sunulan 5 isim arasından önümüzdeki Cuma günü GAÜN’ün yeni Rektörünü belirlemesi bekleniyor.

Kaynak: Ahmet Yavuz