Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğinde 14-22 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek GastroAntep Kültür Yolu Festivali basın tanıtımı; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep Valisi Kemal Çeber ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Grup Başkan Vekili Abdülhamit Gül, Gaziantep Milletvekilleri Derya Bakbak, İrfan Çelikaslan, Mesut Bozatlı, Şehzade Demir ve il protokolünün katılımıyla gerçekleşti.

Bakan Ersoy GastroAntep Kültür Yolu Festivali basın tanıtımında yaptığı konuşmada, ülkemizin kültür ve sanat alanındaki en büyük organizasyonu Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin Gaziantep ayağında bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başladı. Dört yıl önce yalnız bir bölgede ve bir şehirde başlayan Kültür Yolu Festivali’nin dört yıl gibi çok kısa bir sürede yedi bölgeye ulaştırdıklarını vurgulayan Ersoy, “Bu yıl on altı şehrimizde gerçekleştirdiğimiz festival ülkemizin en büyük ve en zengin marka projelerinden biri haline geldi. Şehirlerimizin marka değerine önemli katkılar sağlayan festivalin kapasitesini inşallah her yıl daha da yukarılara çekeceğiz. Kültür ve sanatla bütünleşmiş bir turizm vizyonuyla ortaya konan kültür politikalarının bir sonucu olan Türkiye Kültür Yolu Festivali, katılımcı sayısı ile bugün dünyanın en büyük festivallerinin başında geliyor. Dört yıl içinde, Avrupa'nın en seçkin kültür sanat festivallerini bünyesinde barındıran Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine kabul edilmemiz ne kadar başarılı çalışmalar ortaya koyduğumuzu göstermektedir” dedi.

60 milyon turist hedefi

Ülkemizin turizm konusunda dünyanın en güçlü potansiyeline sahip ülkeleri arasında bulunduğundan bahseden Ersoy, “Ancak bu potansiyel geçmiş dönemlerde maalesef doğru değerlendirilmedi. Türkiye’de turizm dendiğinde sadece deniz, kum, plaj anlaşılıyordu. Fakat doğa harikası sahillerimizle ilgili dahi gereken çalışmalar yapılmamıştı. Biz, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde turizm konusunda devrim niteliğinde kararlar alarak Türkiye’de turizmin niteliğini arttıracak, turizmi on iki aya çıkaracak ve Türkiye’nin dünya turizm pastasından çok daha güçlü bir pay alabilmesini sağlayacak çalışmalar yaptık. Yapmış olduğumuz bu çalışmalar neticesinde bugün Türkiye, dünyada turizm konusunda ilk 5’te yer almaktadır. 2002 yılında ülkemize 13 milyon turist gelirken turizmden elde ettiğimiz gelir 12 milyar dolardı. Bugün biz 60 milyon turist hedefine doğru emin adımlarla yolumuzda ilerlerken 60 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz.  İşte bu başarıların altında doğru politikalar geliştirmek ve alınan kuralları uygulama iradesi yatmaktadır. Bu doğru politikalardan biri de her yaş ve kesimden vatandaşımızın kültür ve sanatın her dalına kolay ve yoğun şekilde erişim sağlayabildiği bu tarz festivallerdir” diye konuştu.

Bakan Ersoy, “Ayrıca turizmdeki başarımızın altında yatan nedenlerden biri de turizmdeki çeşitliliği arttırıp, tarih, inanç, kültür, doğa, sağlık, gastronomi gibi alanlarda da önemli çalışmaları hayata geçirmek olmuştur. Gastronomi dendiğinde de artık sadece Türkiye’de değil dünyada ilk akla gelen şehirlerden biri de Gaziantep’tir. Şehrimizin bu konuda sahip olduğu potansiyelin farkındayız. Tarihî İpek Yolu’nun üzerinde bulunan, Anadolu tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, mimarisi, doğası ve benzersiz gastronomi kültürüyle herkesi kendine hayran bırakan kadim Gaziantep’in marka değerine katkı sağlayacak çalışmalara her zaman destek olduk ve destek olmaya devam edeceğiz.

Gaziantep bugün, sahip olduğu tarihiyle, kültürüyle, ekonomisiyle, turizm imkânlarıyla ve gastronomisiyle ülkemizin önde gelen şehirlerinden biridir. Fakat bize ve hatta hepimize bu konuda düşen ise bu özel şehrin tüm güzelliklerini, tarihini ve değerlerini daha da görünür ve bilinir kılıp dünyaya tanıtmaktır. İşte biz bu anlayışla aylardır özenli bir şekilde çalışarak GastroAntep Kültür Yolu festivali için dokuz günlük bir program hazırladık” dedi.

Bu yıl ikinci kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasında yer alan Gaziantep’te festivalin 14 Eylül Cumartesi günü başlayacağını ve 22 Eylül Pazar gününe kadar konserler, sergiler, söyleşiler ve her yaşa uygun etkinliklerle devam edeceğini anlatan Bakan Ersoy, “Festival kapsamında elliye yakın noktada beş yüz civarı etkinlik planladık. Bine yakın sanatçımız da sanatseverlerle buluşacak. Bu kapsamda tam yirmi bir noktayı Festival Lezzet Durağı olarak belirledik. Belli kriterlerle seçtiğimiz bu noktalarda asırlara dayanan lezzetleri hikâyesiyle, malzemesiyle ziyaretçilerimiz deneyimleme imkânına sahip olacaklar. Ayrıca şehirdeki kültür-sanat mekânlarının, müze ve ören yerlerinin hemen hemen tamamı festivalimize ev sahipliği yapacak ve sanatseverlerimizi misafir edecek” dedi.

On dört tarihi eser vatan topraklarına geri döndü

Bakan Ersoy basın tanıtımında bir de müjde paylaştı. Kültürel mirasımızın en nadide parçalarının, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanlığının çalışmalarının ardından on dört tarihî eserimizin daha yeniden vatan topraklarına katıldığını aktaran Ersoy; “Boubon Antik Kenti kökenli iki bronz heykel başı ve anıtsal boyutlarda bir bronz kadın heykelinin yanı sıra, çeşitli dönemlere ait seramik eserler, madeni paralar, bir mücevher parçası ve Osmanlı dönemine ait iki hançerden oluşan on dört arkeolojik ve etnografik eser yıllar süren çabanın ardından yeniden milletimizin kültürel mirasına katıldı!  Türkiye’nin tarihî zenginliklerini koruma kararlılığıyla yürüttüğümüz bu çalışmalarda Manhattan Bölge Savcılığı ve Amerikan İç Güvenlik Soruşturma Birimi’ne destekleri için özellikle teşekkür ediyorum.

Doğduğu topraklara dönen son eserlerimizle birlikte 2024 yılında otuz beş eserin iadesi sağlandı. 2018 yılından bu yana 7 bin 839 eser ülkemize dönerken 2002 yılından bu yana 12 bin 154 eserin Türkiye’ye dönmesini sağladık. Bu eseler binlerce yıllık geçmişimizin ve köklü mirasımızın sembolleri olarak ait oldukları yerde korunarak gelecek nesillere aktarılacak”  ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Gaziantep’in kültür ve sanat hayatına her alanda katkı sağlamaya devam edeceklerini vurgulayarak, “İnşallah hep birlikte el ele vererek, kadim şehrimiz Gaziantep’in dünyadaki yıldızını daha da parlatacağız. Bu güzel şehrin gelişimine katkı sağlayan herkese ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyor” dedi ve GastroAntep Kültür Yolu festivalinin hayırlı olmasını diledi.

Gaziantep, Kültür Yolu Festivali’ne dâhil olunca, evrensel bir bakışla dünya şehri normuna geldi

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, basın toplantısında yaptığı konuşmasına, Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’a katılımından ve desteklerinden dolayı teşekkür ederek başladı.

GastroAntep’i yıllardır yaptıklarından bahseden Şahin, “Kültür Yolu Festivali’ne dâhil olunca biz evrensel bir bakışla bir dünya şehri normuna geldik. Çok önemli bir zaman dilimine şahitlik ediyoruz. Kültür bir kimliktir. Medeniyetimizin aynası ve özüdür, mayasıdır. Bizi biz yapan değerlerdir. Bizi diğerlerinden ayıran şey bu duruştur. Kültür Yolu’nun, bizi biz yapan medeniyet yolunun ne kadar önemli bir olduğu zaman diliminden geçiyoruz. Bizi biz yapan değerlerde kültür dediğimiz şey, Anadolu irfanıdır, Ahi evrandır. Bu şehir misafirperverdir. Bu şehir Ahi evranın devamı olan bütün değerleri özümsemiş, hoşgörü ve merhamet şehridir. Kültür ve sanat dediğiniz şey bizi birleştiriyor. Aklıselim, kalbi selim, zevki selim bir şehir için, mutlu şehir için yapacak çok işimiz, gidecek çok yolumuz var” dedi.

Şahin, “Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı en büyük mirastır bilim ve akıl. Bilim ve akıl o coğrafyanın içerisindeki alaca çorbanın, Mezopotamya’nın en güzel nohutunun, malhıtasının, makarnalık ununu yetiştiren bir şehrin Doğu Akdeniz’e geçen hattıyız. Gastronomiye, Gastroekonomi dedik. Bilerek söyledik. Bu şehri eğitim şehri, bilim şehri, spor şehri, kültür ve sanat şehri yapacağız. Hep birlikte başaracağız. Bu şehre sevgi tohumu ekeceğiz. İyilik kazanacak.  Yaşatanlar kazanacak. Gaziantep modelinin bir Türkiye modeli olması, Gazi şehir kültür ve sanatta hak ettiği yeri bulana kadar hep birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Gaziantep, Kültür Yolu Festivali’ni sahiplendi, içselleştirdi

Gaziantep Valisi Kemal Çeber yaptığı konuşmada, geçen sene festivalin bittiği gün bir sonraki seneyi düşünmeye başladıklarını aktardı. Çeber, “Sayın Bakanımın söylediği gibi her sene üzerine biraz daha koyarak ilerlemeye gayret ediyoruz. Gaziantep, Kültür Yolu Festivali’ni sahiplendi, içselleştirdi. Çünkü çok önemli bir medeniyetin üzerinde olduğumuzu, burada yaşayan herkesin çok önemli medeniyet kodlarının üzerine basarak gezdiğini biliyoruz. Çok önemli bir potansiyelimiz olduğunu görüyoruz. Büyükşehir Belediyemiz aylardan beri büyük bir kararlılıkla çalışıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ekipleri hep burada. Her sene daha yükselen bir grafikle Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin artık oturmuş, kurumsal bir kültüre dönüştüğünü ifade ederek, emeği olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy ve beraberindeki heyet daha sonra Zeugma Mozaik Müzesi’nde yakın zamanda kaybettiğimiz usta sanatçı Büşra Yurtseven’in “Huzme” sergisini ziyaret etti. Program sonra Alaüdevle Cami Açılışı ile Sabun ve Pekmez Hanı Müzesi ziyareti ile devam etti. Bakan Ersoy son olarak Pür Sefa Hanı’nda “Eskizden Piksele Dijital Sanat: Anatolia Edition” sergisini ziyaret ederek, Gaziantep Münif Paşa 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi açılışına katıldı.

 

Gaziantep’te dokuz gün boyunca festival coşkusu

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğinde 14-22 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek GastroAntep Kültür Yolu Festivali süresince Gaziantep, dokuz gün boyunca birbirinden farklı etkinlik ve deneyimlere ev sahipliği yapacak.

Tarihî İpek Yolu’nun üzerinde bulunan, Anadolu tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, mimarisi, doğası ve benzersiz yemekleriyle gelen herkesi kendine hayran bırakan kadim şehir Gaziantep’te düzenlenecek Festival ile Gaziantep’in sahip olduğu değerler daha da görünür kılınacak. Bu yıl ikinci kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasında yer alan Gaziantep, 14-22 Eylül 2024 tarihleri arasında konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler, gastronomi deneyimleri ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek. Şehrin çeşitli noktalarında bulunan farklı mekânlardaki etkinliklerde sanatçıların sanatseverlerle buluşacağı GastroAntep Kültür Yolu Festivali 14 Eylül Cumartesi günü başlıyor.

Kaynak: Bülten