Bu ilçelerin bazılarının nüfusu, mevcut illerimizden daha fazla. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerimizle yarışabilecek durumdalar.
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, son yapılan araştırmada, kent merkezlerinden en az 30 kilometre uzakta ve 100 binin üzerinde nüfusa sahip 67 ilçenin il olma potansiyelinin yüksek olduğunu belirtti. Bu ilçeler arasında Hatay, Şanlıurfa, İzmir, Manisa, Aydın, Antalya, İstanbul, Kocaeli, Muğla ve Tekirdağ gibi farklı illerde yer alanlar bulunuyor.
Özellikle Siverek, Viranşehir, Alanya, Manavgat, Torbalı, Silivri ve Çorlu gibi ilçeler, nüfus yoğunlukları ve ekonomik katkıları ile dikkat çekiyor. Bu ilçeler, turizm gelirleri ve ekonomik katkıları ile ülkemize önemli değerler katıyor.
Antalya’nın kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta ve nüfusu 100 binin üzerinde olan Serik, Manavgat ve Alanya ilçeleri de il olma potansiyeli yüksek ilçeler arasında. Bu ilçeler, nüfus ortalamaları ve turizm gelirleri ile ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunuyor. Özellikle Alanya, mesafe, ulaşım, altyapı gibi belediyecilik hizmetlerinde ve hizmetlerin hızlı bir şekilde ilçeye ulaştırılmasında avantajlar sunuyor.
Hançer, harita ve coğrafi bilgi sistemleri teknolojisinin, yöneticilere ve karar vericilere doğru ve veriye dayalı bilgiler sunarak daha etkili kararlar almalarına yardımcı olabileceğini belirtti.
İl olma potansiyeli yüksek ilçelerin listesi ise şu şekilde: Lüleburgaz, Çerkezköy, Silivri, Çorlu, Büyükçekmece, Tuzla, Kapaklı, Gebze, Çayırova, Darıca, Ereğli, Bandırma, Mustafakemalpaşa, İnegöl, Tavşanlı, Edremit, Bergama, Soma, Aliağa, Akhisar, Salihli, Torbalı, Ödemiş, Nazilli, Alaşehir, Söke, Kuşadası, Milas, Bodrum, Fethiye, Serik, Manavgat, Alanya, Polatlı, Ereğli, Erdemli, Silifke, Kozan, Kadirli, Ceyhan, Dörtyol, İskenderun, Kırıkhan, Arsuz, Reyhanlı, Elbistan, Kahta, Siverek, Viranşehir, Suruç, Ergani, Akçakale, Nizip, Bismil, Midyat, Nusaybin, Cizre, Silopi, Yüksekova, Erciş, Patnos, Doğubayazıt, Fatsa, Ünye, Erbaa, Bafra, Çarşamba.