YENİ ROTA UYGULAMASI
Direksiyon eğitimi dersi sınavları, artık il veya ilçe Millî Eğitim Müdürlüklerinin belirlediği ve mevzuata göre onaylanmış iki farklı rotada yapılacak. Bu uygulama, sınavların daha düzenli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini hedefliyor.

SAHTECİLİĞE KARŞI YENİ ÖNLEMLER
Sürücü belgesi sınavlarına başkasının yerine girenler veya girmeye teşebbüs edenler ile kendi yerine başkasını sınava sokan veya buna teşebbüs edenlerin sınavlardan men süresi, 2 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Bu, sınav güvenliğini artırmak ve sahteciliği önlemek amacıyla alınmış önemli bir karar.

KAYIT İŞLEMLERİNDE YENİLİKLER
Kurslara kayıtlarda yeni tip Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ibrazı zorunlu hale getirildi. Ayrıca, sahtecilik ve kayıt dışılığı önlemek amacıyla kayıt esnasında kursiyerin fotoğrafı çekilecek ve sisteme aktarılacak.

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİKLERİNE İNTİBAK EĞİTİMİ
Direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu üyeleri ile direksiyon usta öğreticileri, yapılan değişikliklere intibakın sağlanması amacıyla en geç iki yıl içerisinde hizmet içi tamamlama eğitimine alınacak.

SINAV SÜRESİ UZATILDI
Uygulama sınav süresi, her kursiyer için 35 dakikadan 40 dakikaya çıkarıldı. Ayrıca, sınavlar artık 07.00-18.00 saatleri yerine 07.00-21.00 saatleri arasında yapılabilecek.

MAZERET DURUMLARINDA SINAV HAKLARI DONDURULABİLECEK
Muvazzaf askerlik görevi, hamilelik, doğum veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunan kursiyerler, sınav haklarını dondurarak mazeret süreleri bitiminde kalan sınav haklarını kullanabilecekler.


ENGELLİ KURSİYERLERE KOLAYLIK
Engelli kursiyerler, kendilerine ait veya temin edecekleri, standartlara ve engel durumlarına uygun başka bir araç ile eğitim alarak sınavlara girebilecekler. Bu düzenleme, engelli bireylerin sürücü belgesi almasını kolaylaştıracak.

KURS AÇMA İŞLEMLERİNDE ESNEKLİK
Kurum açma işlemlerinde, resmî kurum ve kuruluşlardan alınması gereken belgelerin gecikmesi durumunda bir ay, inceleme raporunda belirtilen eksikliklerin giderilmesi amacıyla ise 20 gün ek süre verilecek. Bu, kurum açma süreçlerini hızlandırmak için önemli bir adım.

"A1" SINIFI SERTİFİKA İÇİN YENİ DÜZENLEME
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 85. maddesinin ikinci fıkrasındaki şartları taşıyanlardan "A1" sınıfı sertifika almak isteyenlere, yönetmelikte belirlenen direksiyon eğitimi dersi saatinin yarısı kadar eğitim alarak sınavda başarılı olmaları halinde "A1" sınıfı sertifika verilecek.


GERİ PARK UYGULAMASI KOLAYLAŞTIRILDI
Kursiyerlerin geri park uygulamasında koniler arasına tek hamlede girememesi durumunda aynı hamleyi bir kez daha yapabilmelerine olanak tanındı.

BAŞARISIZ KURSİYERLER İÇİN YENİ DÜZENLEME
Direksiyon eğitimi dersinin ilk dört sınavı sonunda başarısız olan kursiyerler, ikinci dört sınav hakkını kullanmak üzere başka bir kursa nakil olabilecekler. Ayrıca, teorik sınavlarda başarılı olan kursiyerler, üç yıl içinde yeniden kursa kayıt yaptırdıklarında teorik eğitim ve sınavlardan muaf tutulacaklar.

EĞİTİM VE SINAV ARAÇLARININ YAŞI
Eğitim ve sınav araçlarının yaşları, fabrikada imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılında bir yaşında kabul edilecek şekilde hesaplanacak.

DİREKSİYON EĞİTİMİ DERSİ KOMİSYONLARI
Direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonları, bir günde 12 kursiyer yerine 10 kursiyerin sınavını yapabilecek. Ayrıca, yeterli sayıda komisyon üyesi olmayan ilçelerde, başka ilçelerden görevlendirme yapılabilecek.

YENİ DÜZENLEMELERİN YÜRÜRLÜK TARİHİ
Yönetmelik değişikliklerinin bazıları, yayımlandığı tarihten itibaren altı ay sonra yürürlüğe girecek. Bu süre, değişikliklerin tam olarak uygulanabilmesi için gerekli hazırlıkların tamamlanmasına olanak tanıyacak.