50 Bin Lira maaş teklif edilirken neden kimse sanayinin yolunu tutmuyor?

Hangi büyük değişim, sanayi kültürünü bu kadar derinden sarstı?

Yalnızca meslek mi kayboluyor, yoksa toplumun çalışma anlayışı mı tamamen değişiyor?

İş Var, Eleman Yok: Oto Tamir Sektörü Alarm Veriyor
Türkiye genelinde artan iş gücü açığı, Gaziantep'te oto onarım sektöründe adeta kriz boyutuna ulaştı. Alanında uzman ustalar, yanlarında çalışacak çırak ve kalfa bulmakta büyük sıkıntı yaşıyor.

"50 Bin Lira Ücret Vermemize Rağmen Eleman Bulamıyoruz"
Mehmet Yılmaz devam ediyor:
"Şu an yanımızda çalışan iyi bir ustanın aylık geliri 40-50 bin lira civarında. Buna rağmen kalfa bulmakta çok zorlanıyoruz. Çıraklık kültürü yok oluyor. Eğer bu böyle devam ederse, birkaç yıl sonra sanayilerde iş yaptıracak kimseyi bulamayacağız."

Ailelerin sadece akademik başarıya odaklanmasının da bu sorunu büyüttüğünü ifade eden Yılmaz, herkesin yetenek ve ilgi alanına göre yönlendirilmesi gerektiğini savunuyor.

Oto Onarımda Eleman Sıkıntısı Derinleşiyor
Gaziantep sanayisinde yetişmiş kalifiye eleman eksikliği büyük sorunlara yol açıyor. Oto tamir ustası Mehmet Yılmaz, geçmişte çocukların yaz tatillerinde çırak olarak işe başladıklarını hatırlatarak, bugünün eğitim sistemiyle çocukların mesleğe çok geç yaşta yöneldiğini vurguladı.

Mevcut eğitim sisteminde 12 yıllık zorunlu eğitim nedeniyle gençler 17-18 yaşında iş hayatına adım atabiliyor. Bu da sanayide usta yetişmesini geciktiriyor.

"Herkes Daha Kolay İşlerin Peşinde"
Oto tamircisi İdris Demir de sektörde yaşanan sıkıntıları şu sözlerle özetledi:

"Günümüzde kalifiye bir elemanın maaşı 40 bin lira civarında. Ancak kimse zahmetli işleri tercih etmiyor. Oysa sanayide yetişen bir usta, hem meslek sahibi oluyor hem de iyi bir gelir elde ediyor."