EMLAK VERGİSİ ÖDEMELERİ NEREYE YAPILIYOR?
Emlak vergisi borcunu ödemek isteyenler, işlemlerini çeşitli yollarla gerçekleştirebilirler. Bu ödemeler, belediyelerden, e-Devlet üzerinden belediyenin sayfasından veya Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) İnternet Vergi Dairesi hizmeti aracılığıyla yapılabilir. Ayrıca, belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine de ödeme yapılabilir.

GECİKEN EMLAK VERGİSİNE HER AY CEZA
Emlak vergisinin zamanında ödenmemesi durumunda, geciken taksit tutarı için her ay %4,5 oranında gecikme faizi uygulanacaktır. Emlak vergisi mükelleflerinin 2024 yılı vergi değerleri, 2023 yılı vergi değerlerinin %29,21 oranında artırılmasıyla belirlenecek.

HANGİ GAYRİMENKULDE ARTIŞ ORANI NE KADAR?
• Mesken: Büyük şehirde binde 2, diğer illerde binde 1
• İşyeri: Büyük şehirde binde 4, diğer illerde binde 2
• Arsa: Büyük şehirde binde 6, diğer illerde binde 3
• Arazi: Büyük şehirde binde 2, diğer illerde binde 1

ÖRNEK EMLAK VERGİSİ HESAPLAMA
İstanbul’da 500.000 TL değerinde olduğu varsayılan bir konutun emlak vergisi, %29,21'lik yeniden değerleme oranı ile hesaplandığında 646.050 TL olacak. Vergiye konu olan tutar 646.000 TL olarak dikkate alındığında, İstanbul büyükşehir olduğundan dolayı meskenlerde yeniden değerlemeye göre bulunan konut değerinin binde 2'si olan 1.292 TL emlak vergisi olarak hesaplanıyor. Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payı da dahil edildiğinde, toplam emlak vergisi borcu 1.421,20 TL olarak ödenmesi gerekiyor.

KİMLER MUAF TUTULUYOR?
• Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler
• Emekli maaşından başka geliri olmayanlar
• Gaziler
• Engelliler
• Şehitlerin dul ve yetimleri
• Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olanlar (intifa hakkına sahip olunması hali dahil)

GERİYE DÖNÜK ALINABİLİR Mİ?
Muafiyet şartlarını taşıyan vatandaşların, ilgili formu doldurup bağlı bulundukları belediyeye vermeleri yeterli oluyor. Muafiyetini bilmeden vergi ödeyen milyonlarca vatandaş var. Eğer ödeme yapıldıysa, 5 yıllık geriye dönük iade alınabilir. Bunun için belediyenin emlak birimine, 'Vergi Usul Kanunu Madde 120/2’ dayanak gösterilerek 'düzeltme dilekçesi’ verilmesi yeterlidir.

EMLAK VERGİSİ İÇİN SON GÜN UYARISI
Emlak vergisi ödemelerinde son taksit ödeme süresinin 31 Mayıs olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu tarihe kadar ödeme yapılmazsa, her ay için %4,5 oranında gecikme faizi uygulanacak. Bu nedenle, emlak vergisi borçlarını zamanında ödemek, ileride daha yüksek meblağlarla karşılaşmamak için oldukça önemli.