Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendiren Durdu Döviz Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Cihan Sancılı, faizlerin yükselmesinin piyasaları olumsuz etkilediğini vurgularken, “Temmuz ayından itibaren enflasyon düşeceği öngörülüyor. Enflasyonun düşürülmesi için mayıs ve haziran aylarında faizlerin yükseltileceğini bekliyorum” açıklamasını yaptı.
2023 yılının Haziran ayında 27 ay sonra ilk defa faiz artırımına giden Merkez Bankası, 650 baz puan artışla faizi yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltmişti. Temmuz ayında da 250 baz puan artışla yüzde 15’ten yüzde 17’e çıkarılan faiz, ağustos ayında 750 baz puan artışla yüzde 25’e çıkarılmıştı.
SON TOPLANTIDA FAİZ SABİT TUTULDU
Eylül ayında yapılan toplantı sonrasında faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkaran Merkez Bankası, Ekim ayında yüzde 30'dan yüzde 35'e Kasım ayında yüzde 35'ten yüzde 40'a, Aralık ayında yüzde 40’dan yüzde 42,5’a Ocak ayında yüzde 42,5'ten yüzde 45 çıkarmıştı. Şubat ayında yapılan toplantıda faiz sabit tutulurken, mart ayında ise 500 baz puan artırarak yüzde 45’ten yüzde 50’ye yükseltilmişti. Ancak Nisan ayında yapılan toplantıda faizin yüzde 50’de tutulmasına karar verildi.
FAİZLER ARTTIKÇA İNSANLARIN HARCAMASI KISITLANIYOR
Piyasalarda faizin sabit kalacağı yönünde bir beklentinin olduğunu kaydeden Sancılı, “Temmuz ayından itibaren enflasyon düşeceği öngörülüyor. Enflasyonun düşürülmesi için mayıs ve haziran aylarında faizlerin yükseltileceğini bekliyorum. Faiz oranları arttığında insanların harcaması kısıtlanacak, bunun sonucunda da enflasyon düşecek. Şu anda uygulanan politika ile kısmen başarmış görünüyor. Ancak kalıcı olması için faizlerin yüzde 60 seviyelerini göreceği kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.
ENFLASYON DÜŞÜNCE FAİZLERDE DÜŞMEYE BAŞLAYACAK
Faizlerin yüksek olmasının piyasalar açısından olumsuz olduğunu dile getiren Sancılı, “Enflasyon düşmeye başladığında faizlerin de kademeli olarak düşeceğini düşünüyoruz. Ayrıca enflasyonun düşmesi için faiz yükseltmek tek başına yeterli olmayabilir. Faizin arttırılmasının yanı sıra dövizinde gerilemesi lazım. Çünkü girdi maliyetleri dövize bağlı olduğunda dövizdeki ani bir kıpırdanma maliyetleri etkiliyor. Girdi maliyetleri yükselince ürünün fiyatı artıyor, sonuçta yine enflasyonu yükseliş yönünde tetikliyor” tespitini yaptı.