SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emre Kurtgil, evde yapılan egzersiz programlarının kas kütlesi ve gücünün yeniden kazanılmasına yardımcı olduğunu belirtti.
Günümüzde fiziksel hareketsizliğin, yaşam kayıpları risk faktörleri arasında dördüncü sırada yer aldığını ve pek çok hastalığın sadece ilaç tedavisiyle kontrol altına alınamadığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Kurtgil, evde egzersiz programlarının önemine dikkat çekti.
Dr. Öğr. Üyesi Kurtgil, iyileşme ve rehabilitasyon sürecinin temelini oluşturan fizik tedaviyi tamamlamak için evde egzersizlerin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, evde yapılan egzersiz programlarının, kas atrofisini önleyerek kas kütlesini ve gücünü artırdığını ifade etti.
SAĞLIK İÇİN GÜNDE EN AZ 30 DAKİKA EGZERSİZ ÖNERİSİ
Sağlıklı bir yaşam için günlük en az 30 dakika fiziksel aktivite ya da egzersiz yapılması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Kurtgil, fiziksel aktivitenin ev işleri yapmak, bahçe işleri ile uğraşmak, enstrüman çalmak, dans etmek gibi günlük aktivitelerle sağlanabileceğini söyledi.
EVDE YAPILABİLECEK PRATİK EGZERSİZLER
Dr. Öğr. Üyesi Kurtgil, evde yapılabilecek pratik egzersizleri şu şekilde sıraladı:
Kalça Kaslarını Güçlendiren Egzersiz: Oturarak bacak kaldırma şeklinde yapılan egzersiz.
Duvara Karşı Şınav: Üst vücut bölgesini güçlendirmek için duvara karşı şınav.
Topuk Yükseltme Egzersizi: Dengeyi ve baldır gücünü artırmak için ayak parmak uçlarına basarak yapılan egzersiz.
Sandalye İle Denge Egzersizi: Sandalye üzerinde ayakta durarak yapılan denge egzersizi.
Direnç Bandı İle Diz Egzersizi: Direnç bandı kullanılarak diz kaslarını güçlendiren egzersiz.
Omuz Hareketliliği Egzersizi: Sandalye üzerinde oturarak omuzları dairesel hareketle güçlendiren egzersiz.
Kol Arkası Kası Egzersizi: Sandalye kenarına oturarak kol arkası kaslarını çalıştıran egzersiz.
FİZİK TEDAVİ SONRASI EV EGZERSİZİNİN AVANTAJLARI
Dr. Öğr. Üyesi Kurtgil, fizik tedavi sonrası evde yapılan egzersizlerin sağlığa birçok olumlu katkı sağladığını vurgulayarak, bunlar arasında kan ve lenf dolaşımının artması, iltihaplanmanın azalması, kas gücünün geri kazanılması, esneklik artışı, metabolizmanın hızlanması gibi faktörleri sıraladı. Sağlıklı yaşam için evde egzersiz programlarını hayatlarına dahil eden bireylerin, yaşam kalitelerini artırabileceklerini ifade etti.