Etli kuru fasulye birçok insan için vazgeçilmek yemeklerin başında gelir. Öyle ki insanlar bu yemeği gece gündüz demeden yiyebilir. Peki, Etli kuru fasulye tarifi, malzemeleri ve Gaziantep’teki maliyeti ne kadar?
ETLİ KURU FASULYE TARİFİ İÇİN MALZEMELER
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 2 adet orta boy soğan
- 300 gram dana kuşbaşı eti
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı biber salçası (ya da domates salçası)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
ETLİ KURU FASULYE TARİFİNİN PÜF NOKTASI
Dilerseniz kuru fasulyelerinizi düdüklü tencerede haşlayabilirsiniz. Etlerinizi de düdüklü tencerede haşlayarak pişme süresini kısaltabilirsiniz. Düdüklü tencereniz yoksa kuru fasulyeleri mutlaka bir gece önceden suda bırakmayı unutmayın.
ETLİ KURU FASULYE TARİFİ NASIL YAPILIR?
- Kuru fasulyeleri bir akşam önceden derin bir kabın içine alın ve üzerlerini geçecek kadar su ekleyip bu şekilde sabaha kadar bekletin.
- Yemeğinize başlayacağınız zaman kuru fasulyelerin suyunu süzüp güzelce yıkayın ve bir tencereye alıp üzerlerini geçecek kadar su ekleyerek haşlamaya başlayın.Fasulyeler haşlandığında suyunu süzün.
- Ayrı bir tencerede etlerinizi de haşlamaya başlayın. Haşlanan etin suyunu kuru fasulye yapımında kullanmak üzere ayırın. Etleri içerisinden çıkarın.
- Bir tencerenin içinde tereyağını ve sıvı yağı kızdırdıktan sonra küp küp doğranmış soğanları ekleyin.
- Soğanlar kavrulduktan sonra haşlanmış etleri üzerine ekleyip biraz kavurun.
- Soğan ve etlerin üzerine salçayı ekleyip kokusunu çıkana kadar kavurun. Yemeğe fasulyeleri de ekleyin ve güzelce karıştırın.
- Tüm malzemelerin üzerine tuz ve sıcak su ya da et suyu ekledikten sonra pişirmeye başlayın.
- Fasulye ve etler önceden haşlandığı için en geç 15 dakika içinde yemeğiniz hazır olacaktır.
GAZİANTEP’TE ETLİ KURU FASULYE MALİYETİ
Lessy Gaziantep’in de aralarında bulunduğu Türkiye’nin en büyük kentlerinde etli kuru fasulyenin maliyetini ortaya koyan bir inceleme yaptı. Lessy tarafından yapılan incelemeye göre en uzun etli kuru fasulye Konya’da yapılırken, Şanlıurfa ise en pahalı etli kuru fasulye sunumu yapan kent oldu. Gaziantep ise etli kuru fasulye maliyeti 171,72 TL olarak belirlenirken, Gaziantep en ucuz 2. Kent olarak kayıtlara geçti.
- Şanlıurfa: 196,73 TL
- Ankara: 193,38 TL
- İzmir: 181,39 TL
- İstanbul: 180,85 TL
- Mersin: 180,33 TL
- Adana: 179,52 TL
- Antalya: 179,50 TL
- Bursa: 178,47 TL
- Gaziantep: 171,72 TL
- Konya: 159,52 TL.