Eşkenar dörtgen alanı köşegenlerin birbirine dik kesilmesi ile oluşan ve köşegenlerin kesişimi ile 4 eşit üçgen oluşturan bir geometrik şekildir.

EŞKENAR DÖRTGEN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Eşkenar dörtgenin alanı denildiğinde akla ilk olarak birbirine eşit olan kenarlara sahip bir geometrik şekil gelmelidir. Kareden farklı olarak paralelkenar özelliklerine sahip bir durumdadır. Kenarlarının eşit olması ve karşılıklı açıların birbirine eşit olması ile farklı geometrik özellikler çıkmaktadır.

Eşkenar dörtgen, köşegenlerinin dik olarak ve kenar ortay olarak kesişmesi ile geniş özelliklere sahip olmaktadır.

Birbirini ortadan kesmesi ile birbirine eşit olan iki üçgen oluşmaktadır. Ayrıca bu özellikten yararlanılarak alan hesabı yapılacaktır.

Eşkenar dörtgenlerde çevre hesaplaması oldukça kolaydır. Dört kenarın birbirine eşit olması ile bir kenar ölçüsünün 4 ile çarpılması ile çevresine ulaşılmaktadır.

Kenar ölçüsü : a , çevre ölçüsü: 4*a

EŞKENAR DÖRTGEN ALAN FORMÜLÜ

Eşkenar dörtgen alan formülü bulmak için birbirinden farklı iki yol bulunmaktadır. Soruda verilen bilgilere bağlı olarak herhangi bir seçilebilmektedir. Bunlardan bir tanesi köşegenler ile alan bulmak ve bir diğeri ise kenara dik olan yükseklik ile kenar ölçüsünün çarpılmasıdır.

Köşegenlerden faydalanarak alan bulmak için öncelikle köşegenlerin uzunlukları binmelidir. Ardından iki köşegenin çarpılması ve 2’ye bölünmesi gerekmektedir.

Alan : ½*(İlk köşegen*ikinci köşegen)

Bir diğer yöntem ise kenara dik olan yüksekliğin, kenar ile çarpılmasıdır. Buradan içerisinde oluşan üçgen alanı bulunmuş olur.

Editör: Mehmet FENER