Grup Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Atar, “Ben haksızlık karşısında asla susmayan ama parti disiplini bilen bir parti neferiyim. Her ne kadar ihracım istense de partimin aldığı grup kararına uyma yükümlülüğünün farkındayım. Bu sebeple CHP Şehitkamil İlçe Başkanlığı önderliğinde alınan Şehitkamil Meclisine katılmama kararına uyacağımı ve Meclise katılmayacağımı bildiririm” ifadelerini kullanmıştı.
Raporda yer alan bilgiler şu şekilde:
“1) Rekabet ilkesi 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun da tanımlar başlığı altında genel bir kavram olarak belirtilmiş olup, olağan ticari hayatta ki uygulamaları Danıştay kararları ışığında netleşmekte ve rekabet ilkesine aykırılık oluşturan hususlar bu kararlarla tespit edilmiş olmaktadır. 2024 yılı her bir ihale dosyasında, çok sayıda ihale dokümanı alınmasına karşılık, ihaleye çok az isteklinin katılımı ve katılanlarında yaklaşık maliyetlerinin birbirlerine çok yakın olması; belirtilen husus, ne ticari yaşam için ne de ihale süreci için olağan görünmemekte ve genellikle bu hususlar Kamu İhale Kanun’u 17.maddesinde belirtilen yasaklanan fiil ve davranışlar arasında bulunmakta olup, sonucunda Türk Ceza Kanunu uyarınca cezalandırılma hali de söz konusu olmaktadır. Bu sebeple, yukarıda bilgilerine yer verilen ihalelerde Türk Ceza Kanunu’na aykırı hususlar tespit edilmiş olup, belirtilen ihaleler yönüyle 5393 sayılı Kanun m.25 gereğince Meclis Başkanlığı tarafından suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir.
2) Sayıştay 2. Dairesi’nin 20.03.2008 tarih ve 34015 sayılı Kararı doğrultusunda, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu çerçevesinde açık ihale yoluyla satın alınması gerekirken kısımlara bölmek suretiyle iki defada aynı ve bağlantılı yükleniciden doğrudan temin usulü ile satın alındığı tespit edilen hususlarla ilgili konuların araştırılıp kamu zararının sorumlulardan tahsili için hukuki sürecin başlatılması gerekmektedir.
3) 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun temel ilkelerine aykırı olarak eşik değerin altında kalmak amacıyla yapım işlerinin kısımlara ayrılması ve doğrudan temin yoluyla karşılanması sonucu fazla ödenen tutarın sorumlulara ödettirilmesi için hukuki süreçlerin başlatılması gerekmektedir.
4) İhale edilen bir işle ilgili ihaleyi kazanan Firmadan temin edilmesi gereken ürünler ya da alınan hizmet başka Firmalardan karşılandığından, bu işlemlerle ilgili uğranılan kamu zararının ilgililerden tahsili için hukuki süreçlerin başlatılması gerekmektedir.
5) Kamu menfaati ön planda tutularak, arsa satış ihalelerinde arsa bedellerin rayiç değeri belirlenirken mevzuata uygun hareket edilmeli, SPK lisanslı Kuruluşlardan detaylı izahat raporu alınması gerekmektedir. Mevzuata aykırı olan satışların iptal edilmesi yahut bu sebeple uğranılan kamu zararların belediye başkanı dahil olmak üzere sorumlu ilgililerden tahsili için hukuki süreçlerin başlatılması gerekmektedir.
6) Belediyenin mülkiyetinde bulunan yerlerin ihaleyle kiralama yapılması yerine işgaliye bedeli alınmaması, işgal edilen belediye mülkleriyle ilgili tahliye süreçlerinin başlatılmaması mevzuata aykırıdır. Görevini yerine getirmeyen kamu görevlileriyle ilgili hukuki süreç başlatılmalıdır.
7) Düzenlenmeyen etkinlikler için (örneğin fatura kesilen ve düzenlendiği iddia edilen 15 Temmuz etkinliği Müdürlük faaliyet raporunda yer almamaktadır) fatura kesilmemeli, kamu zarara uğratılmamalıdır. 15 Temmuz’da otobüs kiralama işi hayatın olağan akışına uygun düşmediğinden, bu hususun araştırılarak düzenlenmeyen etkinlik için ödeme yapan ilgililer hakkında hukuki süreç başlatılmalıdır.
8) Tüketimi zamana yayılan ve ihtiyaç duyulan malzeme ürün vs. gibi alımlar için ihale dosyaları açılmalı, bu ihtiyaçlar doğrudan teminle temin edilmemelidir.
9) Doğrudan temin dosyalarında üç teklif ve üç zarf kuralına riayet edilmemiş, bağlantılı firmalardan teklifler alınmıştır. Bu da kamu ilkelerine ve rekabete uygun değildir. Yine, yan teklif diye adlandırılan teklifler aynı kalemden çıkmış ve yine yan tekliflerdeki imzalar da benzerlik göstermektedir. Bu sebeple kamu zararı oluşmuş ve belgede sahtecilik suçları oluşmuştur. Bu hususlarla ilgili hukuki süreçler başlatılmalı, suç duyuruları gerçekleştirilmelidir.
10) 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 22/d maddesinde doğrudan temin usulü ve bu usule göre yapılan alımlarda riayet edilmesi gereken hususlar açıkça belirtilmiştir. Doğrudan temin süreci bir ihale usulü olmayıp idareler tarafından gerçekleştirilen bir alım sürecidir. 4734 sayılı kanunun 22. ci maddesinde belirtilen durumlar için gerçekleştirilecek olan doğrudan teminler, ihtiyaçların, kanunun 18. ci maddesinde sayılan ihale usulleri için tespit edilen kurallara uyulmaksızın, ilan yapılmadan, teminat alınmadan, ihale komisyonu kurma ve anılan kanunun 10. cu maddesinde sayılan yeterlilik kriterlerini arama zorunluluğu bulunmaksızın, ihale yetkilisince görevlendirilecek kişi veya kişiler tarafından piyasa fiyat araştırması yapılarak temin edilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu durum suistimallere açık bir durum olduğundan bu usule göre yapılan alımlarda azami dikkat ve piyasa araştırması kuralına uygun hareket edilmesi, Belediyenin zarara uğratılmaması için ilgililerce gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi gerekmektedir.
11) 4734 sayılı kanunun 21/f maddesinde pazarlık usulü ile ihale açıklanmıştır. Kanunda belirtilen hallerde kullanılabilen, ihale sürecinin iki aşama olarak gerçekleştirildiği ve idarenin ihale konusu için teknik detaylarıyla gerçekleştirilen yöntemlerinin ve belli hallerde fiyatı isteklilerle görüştüğü usuldür. Bu usule kanunda belirtilen haller dışında çok fazla başvurulmamalıdır. Açık ihale usulü veya belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan ihale sonucunda teklif çıkmaması halinde, doğal afetler, salgın hastalıklar, can ve mal kaybı tehlikesi gibi idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması, savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak zorunlu yapılması gibi haller dışında bu usule göre ihale yoluna gidilmemelidir.
12) Yine 4734 sayılı kanunun 21/b maddesi usulünce yapılan ihalelerde, idare tarafından öngörülemeyen deprem, afet, sel baskını, yangın göçük tehlikesi v.b olayların ani ve beklenmeyen olaylar kapsamında değerlendirilerek bu olaylar sonucunda ortaya çıkan hasar ve arızaların giderilmesi amacıyla yapılacak işlerin veya alınması gereken önlemlerin pazarlık usulü ile ihale edilmesi mümkün bulunmaktadır. İdarelerin bu gerekçeye dayanarak pazarlık usulünü kullanması durumunda, öngörülemeyen durum açıkça belirtilmeli, yanlış yorumlara ve uygulamalara sebebiyet verilmemelidir. İdarelerin çoğu zaman kendi planlama ve zamanlama hatalarını bu bent kapsamında değerlendirerek, pazarlık usulünü kullanması maddenin ruhuna aykırılık teşkil etmektedir.21/b maddesine göre ihaleler yapılırken mutlak surette öngörülemeyen durumlar açıkça belirtilmeli, öne sürülen gerekçeler de kabul edilebilir nitelikte olmalıdır. Aksi takdirde olası bir teftiş ve denetimde idare açısından izahatı mümkün olmayan sonuçlar doğabilmektedir.
13) Yapılan mal ve hizmet alımlarında Gaziantep firmalarından teklif alınmasına öncelik verilmelidir.
14) Kurumda kullanılan ancak ekonomik olmayan araç ve gereçlerin kullanılmaması veya yenilenmesi, yedek parça, tamir ve bakım giderlerini azaltacaktır.
15) 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun temel ilkelerini belirleyen 5.maddesinde, İdareler, bu kanuna göre yapılacak ihalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenilirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarda ve zamanda karşılanmasını ve kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur denmektedir. Eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal ve hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünemez hükmü amaç olduğundan madde hükmüne uyulma ve daha titiz mal ve hizmet alımı yapılması aksi takdirde hukuki sorumlulukların doğacağı unutulmamalıdır.
16) Kurumun önceki dönemlere ilişkin alacaklarının, özellikle kira geliri ve ecrimisil bedellerinin tahsilatlarının hızlandırılması ve çalışmaların titizlikle takip edilmesi sağlanmalıdır.
17) Belediyenin Sermaye Gelirleri ile Vergi Gelirleri kalemlerinin iyileştirmelerle artırılması ve tahsilat oranlarının yükseltilmesine dikkat edilmesi önerilmektedir.
2024 yılı gelir ve giderleri ile hesap ve işlemlerinin denetimi sonucunda tarafımızdan düzenlenen bu rapor gereğinin ifası için, Şehitkamil Belediye Meclisi Başkanlığına sunulmuştur.”