Bugüne kadar Türkiye'de tespit edilmemiş olan Eris varyantı Türkiye'de de ortaya çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme" notuyla birlikte Eris varyantının 9 kişide görüldüğünü duyurdu. Koca, Eris varyantının yurt dışı temaslı ve aynı ildeki kişilerde görüldüğünü belirtti. İşte Eris varyantının belirtileri ve tüm detaylar...

9 KİŞİDE GÖRÜLDÜ

Bakan Koca yaptığı paylaşımda "Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurt dışı temaslı ve aynı ildeler." dedi.

ERİS VARYANTI NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Eris varyantı, sosyal medyada birçok kişinin merak ettiği konular arasında yer almaya başladı. İşte tüm ayrıntılar…

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son dönemde bazı ülkelerde görülmeye başlanan corona virüsün Eris varyantıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Peki, Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Eris virüsü Türkiye'de görüldü mü?

Eris mutantları, yeni koronavirüs hastalığının (COVID-19) Omicron mutantlarının bir alt tipi olarak tanımlandı. Eris virüsü ilk olarak Şubat 2023'te Güney Afrika'da tespit edilmiş ve dünyanın diğer bölgelerine hızla yayıldığı tespit edilmiştir.

En son DSÖ verilerine göre Eris varyantları, diğer COVİD-19 varyantlarına benzer semptomlara neden olabiliyor. Eris varyantının diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olup olmadığı ya da COVID-19'un bilinen ciddi semptomlarından daha şiddetli semptomlara neden olup olmadığı da belli değil. Ancak bazı çalışmalar Eris varyantlarının önceki varyantlara göre daha bulaşıcı olabileceğini de göstermiştir.

ERİS VARYANTI BELİRTİLERİ?

Ateş,

Öksürük,

Boğaz ağrısı,

Nefes darlığı veya solunum güçlüğü,

Kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü,

Baş ağrısı,

Yorgunluk,

Burun akıntısı veya tıkanıklığı,

Tat veya koku kaybı,

İshal veya mide rahatsızlığı.

Editör: Mehmet FENER