ERİS VARYANTI NEDİR?

Eris virüsü, bilimsel adı EG.5.1 olan Covid alt varyantı, ilk kez 31 Temmuz'da tespit edilmişti. Ancak esasen mayıs ayının sonlarına doğru yayılmaya başladığı düşünülüyor.

Eris adı da verilen alt varyantın Sars-Cov-2'nin Omicron varyantından türediği ifade ediliyor. Uzmanlar henüz paniğe kapılacak bir durum olmadığı görüşünde.

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) gelen açıklamada ülkelerin yeni vakalara karşı tetikte olmaları ve COVID belirtileri gösteren hastaları yakından takip etmeleri tavsiye edildi.


ERİS VARYANTI BERLİTİLERİ NELERDİR?

·        Ateş,

·        Öksürük,

·        Boğaz ağrısı,

·        Nefes darlığı veya solunum güçlüğü,

·        Kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü,

·        Baş ağrısı,

·        Yorgunluk,

·        Burun akıntısı veya tıkanıklığı,

·        Tat veya koku kaybı,

·        İshal veya mide rahatsızlığı.

TÜRKİYE'DE KAÇ KİŞİDE GÖRÜLDÜ! 

Bakan Koca yaptığı paylaşımda "Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurt dışı temaslı ve aynı ildeler." dedi.

ERİS VARYANTI TEHLİKELİ Mİ?


Bakan Koca, 19 Eylül günü yaptığı yeni açıklamasında, ''Koronavirüs, ta salgının başından beri sürekli mutasyona uğradı. Omicron varyantının ardından da tüm dünya basit tedbirler dışında normale döndü. Bir virüs tamamen yok olmaz. Genel olarak, giderek daha zayıf varyantlara dönüşür. “Eris” adlı varyant, halen hayatın normal şekilde sürdüğü ülkelerden sonra, sınırlı sayıda vakada, ülkemizde de görüldü. Bunda endişe edilecek bir şey yok. Bilim insanları üzerinde konuşabilirler ama halkımız için gündem olmaya değer değil. Yaşlılarımızın, kronik hastalığı olanların her zamanki gibi kendilerine dikkat etmelerini daha önce söylemiştim.'' sözlerine yer verdi.