KARA ERİK PESTİLİ NASIL YAPILIR

Erikleri ileride küflenme olmasın diye çok iyi yıkayın ve ikiye bölün.

1 fincan su ile yumuşayıp kabuklarından ayrılma durumuna gelene kadar haşlayın.

Süzgeçten geçirip, kabuklarından ve çekirdeklerinden ayırın.

Püre haline gelen erikleri tekrar ocağa koyun.

İçine şeker ve limon suyunu koyup bir taşım kaynatıp hemen ocaktan alın.

Düz bir tepsiye veya düz tabaklara incecik yayılacak şekilde paylaştırın ve güneşli bir yerde kabından ayrılana kadar bekletin.

Tabaktayken bıçakla uzunca şeritler kesin.

İçine ufalanmış ceviz, fındık, fıstık koyun ve muska ya da rulo şeklinde sarın.

Bu işlemi çok kurutmadan işlem yapılmalı ki çok sert olmasın.

Kapalı kapta uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Hava alan kaplarda saklanırsa sertleşir hatta biraz üzeri şekerlenir, beyazlaşır. Lezzeti bozulmaz ancak yemesi biraz zorlaşır.

KIRMIZI ERİK PESTİLİ NASIL YAPILIR

Erikler yıkanır, tencereye alınarak üzerlerini geçecek kadar su eklenir.

Şeker eklenerek kaynatılmaya başlanır.

Kıvam alana kadar kaynatılmaya devam edilir.

İsteğe göre nişasta soğuk su ile açılarak karışıma eklenebilir.

Kıvam aldıktan sonra kevgirden geçirilir. Eriklerin kevgirde üzerlerine bastırılır. Çekirdek var kabuk dışında posası da süzülerek karışacaktır.

Tepsilere ince ince dökülür. Güneş görmeyen bir yerde kurutulur. Afiyet olsun.

ERİK PESTİLİ NASIL YAPILIR?

Erik aslında pestil yapımında yoğun bir şekilde tercih edilen bir malzeme değil. Ancak yine de erik pestili tarifi isteyenler için aktaralım. Yapımının çok kolay olmasına karşın lezzet ve kıvamını tutturmanın da bir o kadar zor olduğu uyarısının ardından malzemeleri sıralayalım:

2,5 kilo erik

4 çorba kaşığı şeker

3 çorba kaşığı nişasta

1 su bardağı su

MEHMET FENER

Editör: Ahmet Yavuz