Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'na 14. Kez Hitap Edecek: Gündemde Gazze Saldırıları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na 24 Eylül Salı günü 14. kez hitap edecek. Erdoğan, 4'ü başbakanlık döneminde olmak üzere bugüne kadar 13 kez BM Genel Kurulu'na katıldı. Bu yılki konuşmasının ana gündem maddesi ise İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları olacak.

Erdogan Bm Kursusunde Gazze Icin Dunya Liderlerine Cagri-1

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda ilk kez 2005 yılında başbakanlık görevindeyken katılmıştı. 60. Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, BM'nin kendini yenilemesi, daha demokratik ve şeffaf bir yapıya kavuşması gerektiğini vurgulamıştı. Erdoğan, terörle mücadele konusundaki tutumunu ise 2007 yılındaki 62. Genel Kurul'da dile getirmiş, terör eylemlerini insanlık suçu olarak nitelendirmişti.

2009 yılında katıldığı 64. Genel Kurul'da BM'nin yapısının reforme edilmesi gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, adil ve katılımcı bir küresel düzenin kurulması için BM'nin etkinliğinin artırılması gerektiğini belirtmişti. 2011'deki 66. Genel Kurul'da ise Suriye, Libya, Somali ve Filistin gibi bölgesel konulara değinmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez 2014 yılında 69. Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, BM'nin reform ihtiyacını "Dünya beşten büyüktür" ifadesiyle dile getirmişti. Bu ifadesi, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin dünya sorunlarına çözüm üretememesi eleştirisiyle dikkat çekmişti.

Erdogan Bm Kursusunde Gazze Icin Dunya Liderlerine Cagri

2016 yılında FETÖ'nün darbe girişiminden yaklaşık iki ay sonra katıldığı 71. Genel Kurul'da, dost ülkeleri FETÖ'ye karşı önlem almaya çağırmış ve terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yapmıştı.

2017'de 72. Genel Kurul'daki konuşmasında, Suriye ve terörle mücadeleye değinen Erdoğan, Fırat Kalkanı Operasyonu'nun DEAŞ'a karşı elde edilen en büyük başarı olduğunu vurgulamıştı. 2018'de 73. Genel Kurul'da ise BM'yi eleştirerek, Filistin meselesini gündeme getirmişti.

2019'da 74. Genel Kurul'da düzensiz göç sorununu "Aylan bebek" örneğiyle anlatan Erdoğan, uluslararası toplumun bu soruna karşı daha duyarlı olması gerektiğini belirtmişti. 2020'deki 75. Genel Kurul ise COVID-19 salgını nedeniyle video konferans yöntemiyle yapılmış ve Erdoğan, BM'nin salgın krizinde etkisiz kaldığını eleştirmişti.

Erdogan Bm Kursusunde Gazze Icin Dunya Liderlerine Cagri 1-1

2021'deki 76. Genel Kurul'da ise iklim değişikliği ve küresel afetlere dikkat çeken Erdoğan, 2022'de 77. Genel Kurul'da Rusya-Ukrayna Savaşı ve Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasına vurgu yapmıştı. Erdoğan, geçen yıl 78. Genel Kurul'da ise terörle mücadele, İslam düşmanlığı ve ırkçılık konularını ele almış, KKTC'nin bağımsızlığını tanımaya çağırmıştı.

24 Eylül'de başlayacak 79. BM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları üzerine olacak. Erdoğan, uluslararası toplumu bu saldırılara karşı durmaya çağıracak ve zirve kapsamında devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşmeler gerçekleştirecek. BM Genel Kurulu, dünya liderlerini ABD'nin New York kentinde bir araya getirerek, "Geleceğin Zirvesi" temasıyla açılacak.

Kaynak: AA