Özellikle 65 yaş ve üzerindeki nüfusun dikkat çekici bir şekilde arttığına işaret eden araştırma, Kastamonu, Çankırı ve Sinop'un en yoksul iller olduğunu ortaya koydu.
YOKSULLUKTA YAŞ GRUPLARINA DİKKAT
TUİK'in Türkiye genelinde yoksulluk oranlarını belirleyen araştırmada yaş gruplarına göre de önemli veriler elde edildi. 0-17 yaş aralığında yüzde 39,7, 18-64 yaş aralığında yüzde 28 ve 65 yaş ve üzerinde ise yüzde 26,6'lık bir yoksulluk oranı tespit edildi. Özellikle 65 yaş ve üzeri grubunda yoksulluk oranında artış gözlemlendi.
BÖLGESEL DAĞILIMDA YOKSULLUK
Türkiye'deki yoksulluk oranlarının bölgesel dağılımı incelendiğinde ise Kastamonu, Çankırı ve Sinop'un yüzde 22'lik oranla en yoksul iller olduğu belirlendi. İstanbul'un yüzde 21,8 ve Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan illerini kapsayan TRA2 bölgelerinin yüzde 21,7'lik oranla sıralamada yer aldığı görüldü.
ZAMAN İÇİNDE YOKSULLUK TRENDİ
Yıllara göre yoksulluk trendine bakıldığında ise inişli çıkışlı bir seyir izlendiği görüldü. Özellikle 2019 ve 2020'de corona virüs pandemisinin etkisiyle yoksulluk oranlarında artış gözlemlendi. Ancak 2023'te yüzde 31'e gerileyen yoksulluk oranı, önceki yıllara göre bir miktar azalış gösterdi.
YOKSULLUK VE SOSYAL DIŞLANMA RİSKİ
Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski; göreli yoksulluk, maddi ve sosyal yoksunluk ve düşük iş yoğunluğu göstergelerinin en az birinden yoksun olma durumu olarak tanımlanıyor. Bu kapsamda Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yoksulluk ve sosyal dışlanma riskinin farklı seviyelerde olduğu görülüyor.