15 Eylül itibarıyla yürürlüğe girecek düzenlemelerle birlikte ilan piyasasındaki dolandırıcılık ve yanıltıcı bilgiler engellenecek. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yeni düzenlemelerin detaylarını açıkladı.

E-DEVLET ÜZERİNDEN YETKİLENDİRME ZORUNLULUĞU

Bakan Bolat, konut satışı öncesinde e-Devlet üzerinden emlakçı yetkilendirme zorunluluğu getirileceğini belirtti. Bu uygulama sayesinde, konut satış ilanlarının doğruluğu sağlanacak ve tüketicilerin yanıltılması önlenecek. Ayrıca, otomobil sektöründe de benzer bir düzenlemenin hayata geçirilmesi bekleniyor.

EMLAK VE OTOMOTİV PİYASASINA YENİ DÜZENLEME

Konut-1

Emlak ve otomotiv piyasasında yapılacak bu düzenleme ile 15 Eylül’den itibaren ilan sitelerindeki hiçbir konut satış ilanı tüketiciyi yanıltmaya yönelik olmayacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Bakan Bolat, "İlan sitelerinde gördüğünüz ilanların hiçbiri tüketiciyi yanıltmayacak. Konut satacak kişi e-Devlet üzerinden gayrimenkulünü seçerek emlakçıyı yetkilendirecek, yetkilendirilmiş emlakçılar bu satışlara aracılık edecek" dedi.

BİRİNCİ DERECE AKRABA DETAYI

Yeni düzenlemeye göre, emlakçı sadece kendisine yetkilendirilen konutları ilan sitesine girebilecek. Kişiler, sadece kendi konutları veya birinci derece akrabalarına ait konutlar dışındaki evler için emlakçı yetkilendiremeyecekler.

YENİ DÜZENLEME 15 EYLÜL’DE YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

15 Eylül’de yürürlüğe girecek bu yeni uygulama, ilk etapta hibrit olarak uygulanacak. Yılbaşından itibaren ise tüm ilanlar doğrulanmış olarak yayınlanacak. Böylece sahte ilanların önüne geçilecek ve internet üzerinden konut dolandırıcılığı ve fiyat manipülasyonu engellenecek.

Bakan Bolat, "Bu düzenleme kiraların da düşmesine sebep olacak. Çünkü kirada olmayan daireler, sahte ilanlarla fiyatları şişiriliyor ve internet sitelerinde spekülasyon yapılıyordu. Biz bu duruma engel olarak gerçek ilanlarla piyasanın doğrulanmasını sağlayacağız" şeklinde konuştu.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE BENZER DÜZENLEME

Otomotiv

Otomotiv sektöründe de benzer bir düzenlemenin Eylül ayı sonunda devreye gireceği bildirildi. Bu sayede otomobil piyasasında da tüketiciyi yanıltan ilanların önüne geçilecek.

"YANLIŞ UYGULAMALARA DUR DİYORUZ"

Bakan Bolat, son 2-3 ayda fiyatların dengeye geldiğini belirterek, "Fahiş artışların yaşanmadığı bir 2-3 ay geçiriyoruz. Dezenflasyon süreci Haziran'dan itibaren ekonomide ve piyasalarda etkisini gösteriyor. Dış ticarette bu tedbirleri etkili bir şekilde uyguluyoruz. Haklı, adil ticarete evet, zorunlu, yasal, haklı ithalata evet, ama bunun dışındaki yanlış uygulamalara dur diyoruz. Birçok sektörde yerli, milli üretimin arttığını, istihdamın arttığını görüyoruz. Toplam istihdam rakamındaki artış bunu gösteriyor. İstihdam rakamlarımız neredeyse 33 milyona ulaştı. İşsizlik oranımız yüzde 8,4’e geriledi" dedi.

Kaynak: Mynet