Hükümet, daha adil ve sürdürülebilir bir emeklilik sistemi oluşturmak için yeni düzenlemeler üzerinde çalışmalara başladı. Bu düzenlemeler, prim gün sayısına göre maaş formülü ve kök maaş düzenlemesini de içeriyor.

PRİM GÜN SAYISINA GÖRE EMEKLİ MAAŞI

Emekli (2)

Yeni düzenlemeler kapsamında, emekli maaşları ödenen prim gün sayısına göre belirlenecek. Bu, her çalışanın ödediği prim miktarına göre emekli maaşı alacağı anlamına geliyor. Bu adım, emeklilik sisteminin daha adil bir yapıya kavuşmasını sağlayacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINA LİMİT

Emekli (3)

Hükümetin gündeminde olan bir diğer önemli konu ise en düşük emekli aylığına getirilecek limit. Bu limit ile birlikte, en düşük emekli maaşına uygulanan Hazine desteği sona erecek. Ancak, düşük emekli maaşı alanlara sosyal destekler sağlanacak.

SOSYAL DESTEKLER GELİYOR

Emekli (4)

Düşük emekli maaşı alan vatandaşlar için sosyal destekler devreye girecek. Bu destekler; yol, yakıt, gıda ve ulaşım gibi temel ihtiyaçları kapsayacak. Ayrıca, nakit olarak kira yardımı yapılması da planlanıyor. Bu destekler sayesinde emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi hedefleniyor.

EMEKLİLİK YAŞI YÜKSELECEK Mİ?

Emekli (5)

Emeklilik yaşı da gündemde olan değişikliklerden biri. Ekonomi Gazetesi'nin haberine göre, kadınlarda 58 ve erkeklerde 60 olan emeklilik yaşının, kadınlarda 60 ve erkeklerde 65’e yükseltilmesi planlanıyor. Ancak, bu düzenlemenin EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ile getirilen hakları etkilemeyeceği belirtiliyor. Yeni düzenlemelerin 2025 bütçesi sonrası ele alınması bekleniyor.

Kaynak: NTV