Bu veriler doğrultusunda emeklilerin temmuz ayında alacağı zam oranı netleşti. İşte detaylar...

EMEKLİLERİN GÖZÜ TEMMUZ ZAMINDA

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, yıl sonu enflasyon beklentisi %44,19 olarak belirlendi. Bu veriler, milyonlarca emeklinin temmuz ayında alacağı zam oranının hesaplanmasında önemli bir rol oynuyor.

SEYYANEN ZAM KAPILARI KAPANDI

11

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, temmuz ayı öncesi seyyanen zam kapılarını kapattı. Yapılan açıklamada, temmuz ayında enflasyon ve sözleşmeden kaynaklanan farkların emekli aylıklarına yansıtılacağı belirtildi.

ENFLASYON VERİLERİNE GÖRE ZAM ORANLARI

TÜİK'in verilerine göre, ocak ayında %6,70, şubat ayında %4,53 ve mart ayında %3,16 artan enflasyon, yıllık bazda %68,50 seviyesine ulaştı. Bu verilere göre 4A SSK ve 4B Bağ-Kur emeklileri için zam oranı %15,05 olarak hesaplandı.

MERKEZ BANKASI'NIN ENFLASYON BEKLENTİLERİ

2

Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, cari yıl sonu TÜFE beklentisi %44,19 olarak revize edildi. Ayrıca, 12 ay ve 24 ay sonrası TÜFE beklentileri de göz önünde bulunduruldu.

EMEKLİLERİN BEKLENTİSİ: %25,39 ZAM

Merkez Bankası verilerine göre yapılan hesaplamalara göre, emeklilerin temmuz ayında %25,39 zam beklediği ortaya çıktı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI BEKLENTİLERİ

3

Temmuz ayında en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması beklentileri, Bakan Işıkhan'ın açıklamalarıyla son buldu. Ancak en düşük emekli maaşı için beklentiler 12 ve 13 bin TL arasında şekillenmeye başladı.

MEMUR ZAMMI VE TOPLU SÖZLEŞME

2024 ve 2025 yıllarında memur maaşları ve memur emeklilerinin aylıklarına yapılacak zam oranları da belirlendi. Bu çerçevede, mart ayından itibaren memurlar enflasyon farkını da almaya başladılar.

Muhabir: Mehmet Fener