Daha önce eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından ilk kez gündeme getirilen " B sınıfı ehliyetle 125 cc motor kullanabilme yetkisi" tekrar gündeme geldi. Yeni düzenleme ile B sınıfı ehliyetle 125 cc’ye kadar motosikletin kullanılabilmesi öngörülüyor. Bu düzenleme ile, motosiklet ehliyeti almak için ayrı bir sınava girmek zorunda kalmadan, sadece birkaç direksiyon dersi alarak motosiklet kullanmak mümkün olabilecek.
Şuan ki durumda B sınıfı ehliyet sahibi sürücüler sadece 55 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilmektedir. 50 cc’den büyük motosikletler için ise A1, A2 veya A sınıfı ehliyet almak gerekmektedir. Bu da ayrı bir teorik ve uygulamalı sınava girmeyi, ek ücret ödemeyi ve zaman harcamayı gerektirmektedir.

Yeni düzenleme ile B sınıfı ehliyet sahiplerinin, herhangi bir sürücü kursundan “motosikletler için uygulama direksiyon eğitimi” alması yeterli olacak. Bu eğitim, sınav şeklinde değil, sadece direksiyon eğitimi şeklinde olacak. Eğitim alan kişilerin sürücü belgeleri otomatik olarak akredite olacak ve belgelerini değiştirmelerine gerek kalmayacaktır.


2023 SONUNA KADAR YÜYÜRLÜĞE GİRİYOR!

B sınıfı ehliyetle 125 cc motosiklet kullanma düzenlemesinin ne zaman yürürlüğe gireceği henüz kesinleşmemiştir. Ancak, çalışmaların hızla devam ettiği ve yönetmeliğin en geç 2023 yılı sonuna kadar yayınlanacağı öngörülmektedir.