Açıklamada, kanunun ayrıştırıcı değil kapsayıcı olması gerektiği vurgulandı.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU YENİDEN DÜZENLENMELİ

Eğitim-Bir-Sen Gaziantep Şubesi’nin basın açıklamasında, “Öğretmenlik Meslek Kanunu, yıllardır ihtiyaç duyulan ve uzun süre talep edilen bir düzenlemeydi. Ancak çıkarılan kanun, beklentileri karşılayamadı ve uygulamada yetersizlikler ortaya çıktı” denildi. Kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen maddelerinin de uygulama şansını ortadan kaldırdığı belirtildi. Bu nedenle, kanunun yeniden düzenlenmesi ve kapsamının genişletilmesi talep edildi.

EĞİTİMCİLERE ŞİDDET VE MOBBİNG ENGELLENMELİ

Açıklamada, öğretmenlere yönelik şiddet ve mobbingin önlenmesi gerektiği vurgulandı. Eğitim-Bir-Sen, yeni düzenlemeyle birlikte eğitimcilere karşı şiddeti engelleyici yaptırımların getirilmesini, mobbingin önlenmesini ve tüm eğitimcilerin memnuniyetini sağlayacak bir kanun tasarısının TBMM gündemine gelmesini talep etti.

EĞİTİM YÖNETİCİLERİNE UZMAN ÖĞRETMEN VE BAŞÖĞRETMEN UNVANLARI VERİLMELİ

Eğitim yönetiminin yükünü omuzlayan millî eğitim uzmanları, müfettişler, il ve ilçe millî eğitim müdürleri gibi eğitimcilerin, uzman öğretmen ve başöğretmen unvanlarına sahip olmaları gerektiği belirtildi. Bu kadrolarda çalışan eğitimcilerin, meslek kanunu içinde haklarının tanınmasının artık geciktirilmemesi gerektiği ifade edildi.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU KAPSAYICI VE ADİL OLMALI

Eğitim-Bir-Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun tüm eğitim çalışanlarını kapsayan, statü ve unvan farkı gözetmeksizin eşit haklar sağlayan bir düzenleme olması gerektiğine inanıyor. Bu kapsamda, eğitim çalışanlarının özlük haklarının tanımlanması ve geliştirilmesi gerektiği ifade edildi.

EK DERS ÜCRETLERİ VE 3600 EK GÖSTERGE

Basın açıklamasında, ekonomik krizden dolayı öğretmenlerin yaşadığı zorlukların da altı çizildi. Ek ders ücretlerinin artırılması, uzman ve başöğretmenlik kıdem sürelerinin 5 ve 10 yıl olarak belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının kaldırılması ve birinci dereceye gelen tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi talep edildi.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK VE MÜLAKAT KALDIRILMALI

Açıklamada, sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu öğretmenlerin özlük haklarından yararlanması gerektiği belirtildi. Anayasal bir hak olan aile bütünlüğünün sağlanması ve öğretmen alımında mülakat uygulamasının kaldırılması gerektiği ifade edildi.

YARDIMCI HİZMETLER SINIFI KALDIRILMALI

Eğitim-Bir-Sen, Yardımcı Hizmetler Sınıfı’nın kaldırılması ve memurluğa sınavsız geçişin mümkün hale getirilmesini talep etti. Ayrıca, iptal edilen Toplu Sözleşme İkramiyesi konusunda çözüm üretilmesi ve kamu şeflerinin maaş dezavantajlarının giderilmesi gerektiği belirtildi.

EĞİTİMCİLERİN HAKLARI GENİŞLETİLMELİ

Eğitim-Bir-Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun eğitimcilerin hak ve yetkilerini genişleten, onları destekleyen bir içerikle yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda, siyasi iradeyi ve TBMM’yi, eğitimcilerin taleplerini karşılayan adımlar atmaya çağırdı.

Kaynak: Haber Merkezi