Çorbaya, salataya, mangala, makarnaya kısacası her yemeğin tadına yakışan enfes sosları sizler için derledik. İşte dünyanın en meşhur sos türleri...

BEŞAMEL SOS 

Beşamel sos, Fransız asıllı beyaz bir yemek sosudur. Özellikle lazanya gibi hamur işlerinde kullanılmaktadır. Bu sos özellikle başka sosların ekleneceği zaman ilk basamak olarak sürülmektedir

VELOUTE SOS

Adını Fransızca’da kadife anlamına gelen Velouté kelimesinden alan sos, adı gibi kadifemsi dokulu bembeyaz bir sos. Sosun bazını, tercihe göre kaynatılan kırmızı et, tavuk ya da balık kemikleri oluşturuyor. Farklı soslar hazırlamakta da kullanılan velouté, Fransızların dünya mutfağına kazandırdığı soslardan biri. Beşamel sosun kardeşi olarak da bilinen velouté, ağırlıklı olarak et ve balık yemekleri ile birlikte servis ediliyor.

DEMİ-GLACE SOS 

Lezzetli olmasının yanı sıra demi glace sos yapımı oldukça zahmetlidir. Bizdeki ilikli kemik suyu gibi kemiklerin saatlerce kaynatılmasıyla hazırlanır. Lezzetinin sırrı kemikteki iliğin sebzelerle harmanlanmasında yatar.

CAFE DE PARİS SOS 

Sosumuz 1930’lu yıllarda ilk olarak Cenevre’de bulunan Cafe de Paris adındaki restoran da icat ediliyor… Cafenin sahibi  Arthur François Dumont’ un kayınpederi Mr. Boubier  bu sosun mucidi olarak biliniyor… 1940 lı yıllar da ise restoranın tren istasyonunun hemen dibinde yer alması nedeni ile sos iyice ünleniyor… 


HOLLANDAİSE SOS 

Fransızca Hollanda sosu anlamına gelen Hollandaise sosu, yumurta sarısı, eritilmiş tereyağı ve limon suyunun karışımıdır. Genellikle tuz ve beyaz biber veya acı biber ile tatlandırılır. Yumurta Benedict'in temel bir bileşeni olarak bilinir ve genellikle buharda pişirilmiş kuşkonmaz gibi sebzelerde servis edilir.


ANDALOUSE SOS 

Andoloz sosu, mayonez, domates, hardal ve çeşitli baharatların karışımından yapılan soğuk bir sostur. Genellikle Belçika mutfağında patates kızartması ile birlikte sıklıkla tercih edilmektedir. 

AİOLİ SOS

Aioli sarımsaklı ev yapımı mayonezdir. Soğuk veya sıcak balık haşlaması, soğuk et yemekleri, salatalar ve sebze yemekleri ile servis edilir.

VINAIGRETTE SOS

Vinaigrette veya vinegret, bitkisel yağın sirke veya limon suyu gibi asidik maddelerle karıştırılmasıyla yapılan sostur. Genellikle salatalarda kullanılan sosa tuz, yeşillik veya baharat eklenebilir. Sos aynı zamanda marinasyon amacıyla da kullanılabilir. 

TZATZIKI  (YUNAN USULÜ CACIK)

Caciki, yoğurt, su, salatalık ve sarımsak ile yapılan soğuk Yunan mezesi. Yunan mutfağında Tzatziki olarak bilinir. Cacıkın kıvamlı bir çeşidi olup sos ya da meze olarak tüketilir. Kökeni Osmanlı mutfağına dayanır.

BARBEKÜ SOS

Barbekü sosu, biftek, pirzola, köfte gibi ızgarada pişirilmiş sığır etinde ve nugget, şnitzel gibi tavuk etinde kullanılan ekşili bir sostur. Salça, sirke, mısır nişastası, mayonez, melas şekeri, kırmızı et, sığır eti kemiği, kemik iliği, sarımsak, karabiber ve tuz karışımından üretilmektedir

SWET CHEELE SOS

Sweet chili sos; kırmızı pul biberin pirinç şarabı sirkesi, sarımsak, balık sosu, meyve şekeri ya da rafine şeker ve hatta bazen bal ile birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkar. Uzak Doğu mutfağına özgü bir sos da olsa, ünü ve lezzeti tüm dünyaya yayıldığı için ülkemizde de çok sevilir.

HARİSSA SOS

Harissa  Tunus kökenli bir biber salçasıdır. Ana malzemeleri kavrulmuş kırmızı biber, Bakluti biberi, Serrano biberi ve diğer acı biberler, baharat ve otlardır. Sarımsak macunu, kişniş tohumu, safran, gül veya kimyon ve ayrıca biraz sebze veya zeytinyağı sunumda kullanılır.

WORCESTERSHIRE SOS

Worcester sosu olarak da adlandırılan Worcestershire sosu, 19. yüzyılın ilk yarısında İngiltere'nin Worcestershire kentindeki Worcester şehrinde eczacı John Wheeley Lea ve William Henry Perrins tarafından icat edilen fermente bir sıvı çeşnidir. Mucitler, Lea & Perrins şirketini kurmaya devam ettiler.

CHIMICHURRI SOS

Chimichurri, yemek pişirmede bir bileşen olarak ve ızgara et için sofra çeşnisi olarak kullanılan pişmemiş bir sostur. Başlangıçta Arjantin ve Uruguay mutfaklarında bulunan bu yemek, Latin Amerika'nın çoğunda yaygın olarak benimsenmiştir. Sos yeşil ve kırmızı çeşitlerde gelir.