Taste Atlas, dünyanın en kapsamlı geleneksel yemek veritabanı olarak bilinen bir internet sitesidir. Site, dünyanın dört bir yanından seçilen yemekleri tanıtır, puanlar, yorumlar ve tarifler sunar. Taste Atlas, her yıl kullanıcı oyları ve uzman görüşlerine dayanarak dünyanın en iyi 100 yemeğini sıralar. 2023 yılının listesi de geçtiğimiz günlerde açıklandı.

Listede Japon, Çin, Brezilya ve İran Yemekleri Öne Çıkıyor

Listeye göre, dünyanın en iyi yemeği Japon körisi olarak bilinen Kare oldu. Kare, çok çeşitli sebze, et ve sos içeren bol körili bir yemektir. Listede ikinci sırada Brezilya'nın meşhur et yemeği Picanha, üçüncü sırada ise Portekiz'in istiridye yemeği Ameijoas a Bulhao Pato yer aldı.

Listede Çin yemekleri de önemli bir yer tuttu. Çin'den 10 yemek ilk 100'e girmeyi başardı. Bunlar arasında Tangbao, Guotie, Xiaolongbao, Mapo Tofu, Wonton Soup, Hot and Sour Soup, Zongzi, Jiaozi, Baozi ve Cong You Bing yer aldı.

Listede Brezilya ve İran yemekleri de dikkat çekti. Brezilya'dan 7, İran'dan 6 yemek ilk 100 arasında yer buldu. Brezilya yemekleri arasında Mixed Ceviche, Pollo a la Brasa, Coxinha, Feijoada, Pao de Queijo, Brigadeiro ve Acaraje vardı. İran yemekleri arasında ise Ghormeh Sabzi, Tahdig, Fesenjan, Chelo Kabab, Ash Reshteh ve Zereshk Polo yer aldı.

Türkiye'den 8 Yemek Listede Yer Aldı

Türk mutfağı da listeye 8 yemekle dahil oldu. Türk yemekleri arasında en yüksek puanı alan Cağ Kebabı, listeye 9. sıradan girdi. Cağ Kebabı, Erzurum'un meşhur oğlak ve kuzu etinden yapılan, odun ateşinde pişirilen bir kebap türüdür.

Listede 14. sırada Şiş Kebap, 22. sırada Mantı, 39. sırada İskender Kebap, 45. sırada Alinazik, 48. sırada Döner, 74. sırada Tantuni, 75. sırada Hünkar Beğendi ve 81. sırada Adana Kebap yer aldı.

Listede Türkiye dışında Türk mutfağından etkilenen yemekler de vardı. Bunlar arasında Yunanistan'ın Musakka'sı, Bosna Hersek'in Böreği, Azerbaycan'ın Dolması, Gürcistan'ın Lahmacunu ve Kıbrıs'ın Hellim Peyniri yer aldı.

Listede İtalya, Yunanistan, İspanya ve Tayland Yemekleri de Var

Listede İtalya, Yunanistan, İspanya ve Tayland yemekleri de önemli bir pay aldı. İtalya'dan 9, Yunanistan'dan 8, İspanya'dan 7 ve Tayland'dan 6 yemek ilk 100'e girdi. İtalya yemekleri arasında Pizza Margherita, Tiramisu, Lasagna, Spaghetti Carbonara, Risotto, Cannoli, Gelato, Bruschetta ve Caprese Salad vardı. Yunanistan yemekleri arasında Paidakia, Moussaka, Souvlaki, Tzatziki, Spanakopita, Baklava, Greek Salad ve Feta Cheese vardı. İspanya yemekleri arasında Gambas al Ajillo, Paella, Tortilla Espanola, Croquetas, Gazpacho, Jamon Iberico ve Churros vardı. Tayland yemekleri arasında Phanaeng Curry, Pad Thai, Tom Yum Goong, Som Tam, Massaman Curry ve Mango Sticky Rice vardı.

Listede Diğer Ülkelerden de Çeşitli Yemekler Bulunuyor

Listede dünyanın farklı bölgelerinden de çeşitli yemekler bulunuyor. Listede Peru'dan 5, Hindistan'dan 4, Fransa'dan 3, Meksika'dan 3, Japonya'dan 3, Kore'den 2, Vietnam'dan 2, Endonezya'dan 2, Fas'tan 2, ABD'den 2, İngiltere'den 2, Almanya'dan 2, İsveç'ten 1, Danimarka'dan 1, Norveç'ten 1, Finlandiya'dan 1, Rusya'dan 1, Polonya'dan 1, Macaristan'dan 1, Çekya'dan 1, Arjantin'den 1, Kolombiya'dan 1, Venezuela'dan 1, Jamaika'dan 1, Etiyopya'dan 1, Kenya'dan 1, Senegal'den 1, Lübnan'dan 1, Irak'tan 1, Suriye'den 1, Filistin'den 1, Mısır'dan 1, Tunus'tan 1 ve Güney Afrika'dan 1 yemek yer aldı.

BAHRİ UÇAR

Editör: Bahri Uçar