KUALA LUMPUR İSTASYONU / MALEZYA

19. yüzyılın sonlarına doğru İngiliz mimarlarının kullanmaya başladığı Indo-Gotik stilinde inşa edilen bu istasyon günümüzde artık ana Tren garları değil, şehir içi trenlerinin uğradığı bir istasyon olarak kullanılsa da yolcuların hala binanın görkemli beyaz cephesini izleme şansı bulunuyor.

SİRKECİ TERMİNALİ / TÜRKİYE

Hepimizin bildiği gibi Tren garı mimarisi Sirkeci İstasyonu Tren garı bir zamanlar ünlü Doğu Ekspresi’nin son durağı görevini görüyordu. 1890’da inşa edilen Oryantalist Gotik stilindeki bina, vitraylı pencereleri, ışıltılı avizeleriyle o günlere göz kırpmaya devam ediyor. Artık Marmaray seferleri için kullanılan istasyona yolunuz düştüğünde istasyonun tarihine ve Doğu Ekspresi’ne adanmış tek odalı müzeyi ziyaret etmeyi unutmayın.

HUA HIN TREN İSTASYONU / TAYLAND

Belki listedeki diğer İkonik garlar kadar büyük ve ihtişamlı bir binaya sahip değil ancak Bangkok’tan tren ile 4 saat uzaklıktaki bu istasyon capcanlı renkleri ile aradan sıyrılıyor. Tay ve Viktorya dönemi stillerini buluşturan istasyon sarı, beyaz ve kırmızı renkleriyle göz alıyor. Bir zamanlar kraliyet ailesi üyelerinin bekleme odası görevini gören Phra Mongkut Klao adlı minik köşk, istasyonun hemen karşısında yer alıyor. Binanın içine girilmese de önünde duran buharlı lokomotifle beraber, güzel fotoğraflar çekmek için harika bir fırsat yaratıyor.

GRAND CENTRAL TERMİNAL / ABD

Burası yılda 82 milyon yolcunun geçip gittiği bir istasyon. Hem New York’un dışına giden trenler hem de şehir içi metro ulaşımı için bir istasyon görevi gören Grand Central, turistler için de harika bir destinasyon. Beaux Arts tasarımı, ana yolcu salonunun ikonik yeşil tavan rengi ve saati çok çekici. İstasyon aynı zamanda yıllardır ev sahipliği yaptığı Grand Central Oyster Bar gibi ünlü restoranlarıyla da size bambaşka deneyimler yaşatıyor.

Editör: Ahmet Yavuz