Gazze’de kıtlık tehlikesi büyüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze’de çatışmalar ve insani yardımın engellenmesi nedeniyle kıtlık riskinin her gün arttığını açıkladı.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ve DSÖ Küresel Acil Durum Direktörü Mike Ryan, DSÖ’nün haftalık basın toplantısında konuştu.
Ghebreyesus, Gazze’deki sağlık sistemine ve sağlık çalışanlarına destek vermenin çok zor olduğunu belirtti. Gazze’de bugüne kadar 100 binden fazla kişinin öldüğünü, yaralandığını veya kayıp olduğunu söyledi.
Ghebreyesus, Gazze’nin güneyindeki hastanelere ulaşmanın bile çok güç olduğunu, Han Yunus’taki hastanelerin yakınlarında şiddetli çatışmalar olduğunu ve hastaların, sağlık çalışanlarının ve malzemelerin sağlık merkezlerine ulaşmasının engellendiğini bildirdi.
Ghebreyesus, Nasır Hastanesi’nin zorluklara rağmen sağlık hizmeti vermeye devam ettiğini, hastanenin tek bir ambulansı olduğunu ve hastaların eşek arabalarıyla taşındığını anlattı.
Ghebreyesus, “Dün Nasır Hastanesi’ne yiyecek götürmeye çalıştık ama kontrol noktasında 500 metre uzakta bekletildik. Gıdalar, yiyecek bulamayan insanlar tarafından kamyonlardan alındı.” dedi.
Ghebreyesus, sahadaki ekiplerin, sağlık personeli ve hastalar için günde sadece bir öğün yemek bulabildiğini, Gazze’de kıtlık riskinin yüksek olduğunu ve çatışmalar ve insani yardımın kısıtlanması nedeniyle bunun her gün arttığını ifade etti. Ghebreyesus, “Ekiplerimizle konuşan herkes yiyecek ve su istiyor.” diye konuştu.
Ghebreyesus, bazı ülkelerin, bu krizde en büyük insani yardım sağlayıcısı olan Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) mali desteği kesme kararlarının Gazze halkı için felaket olacağına dikkat çekti.
Ghebreyesus, Gazze’de UNRWA haricinde 2,2 milyon kişiye bu ölçekte yardım edebilecek başka bir kuruluşun olmadığını, bağışçılardan UNRWA ile ilgili bu kararı gözden geçirmelerini istedi.
“GAZZE’DEKİ FELAKET DAHA DA KÖTÜLEŞEBİLİR”
AA muhabirinin, “İsrail’in insani yardımları engellediği Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Filistinliler, hayatta kalmak için hayvan yemi yiyor. Gazze’de büyük bir kıtlık var. Bunun sağlık açısından sonuçları ne olabilir? Gazze halkı açlık yüzünden ‘bir insani felaketle’ karşı karşıya mı?” sorusuna yanıt veren Ryan, “Gazze’deki Filistin halkı büyük bir felaket yaşıyor. Beslenme, barınma, temiz su, elektrik ve ilaç gibi temel ihtiyaçlar açısından, hangi kriteri uygularsanız uygulayın bu tam bir felaket.” dedi.
Ryan, Gazze’deki felaketin “kesinlikle” daha da kötüleşebileceğini, beslenmenin sağlığın temeli olduğunu söyledi.
Ryan, beslenme yetersizliğinin büyük sağlık problemlerine yol açabileceğini, özellikle çocuklar için olumsuz etkileri olabileceğini vurguladı.