Gençler tarafından sıkça tercih edilen vücut süsleme sanatı, oldukça yaygın bir uygulama.Derinin altına iğne ve mürekkepler ile işlenen çiçek, hayvan figürleri ve antik motif desenleri sık sık tercih ediliyor. Vücuduna isim yazdıranlardan, sevdiği sanatçıların albüm kapağı fotoğraflarına kadar yaptıranlar bile var. Dövme vücutta en çok kol ve boyun bölgelerinde tercih ediliyor. Birbirinden farklı modelleri vücutlarına iğne ile işleten ve farklı bir görünüme sahip olmak isteyen gençler, bazı soruların cevaplarını da merak ediyor. Peki dövme yaptırmak caiz midir?  İşte detaylar…
Diyanet, bir vatandaşın "Dövme yaptırmak caiz midir?" sorusunu cevapladı. Bir vatandaşın 'Dövme yaptırmak caiz midir?' sorusunu cevaplandıran Dinayet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, dövme yaptırmanın caiz olmadığına hükmetti. Kurul, kararında; vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövmenin, eski çağlardan beri yapılan bir cahiliye adeti olduğuna dikkat çekti.

 Whatsapp Görsel 2024 01 08 Saat 16.32.47 919D7Ed4


DÖVME YAPTIRMAK CAİZ DEĞİLDİR 


Vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövmenin, eski çağlardan beri yapılan bir cahiliye adeti olduğuna dikkat çeken Kurul açıklamasında, ’’Vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövme, eski çağlardan beri yapılan bir cahiliye âdeti olup sağlık açısından zararlı olduğu gibi dinen de yasaklanmıştır. Nitekim dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla yaratılıştan gelen özelliklerin değiştirilmesi İslâm dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır.  (en-Nisâ, 4/119).Hz. Peygamber (s.a.s.), vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri; yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah’ın rahmetinden uzak olacağını bildirmiştir. (Buhârî, Libâs, 83-87 [5935-5948]; Müslim, Libâs, 120 [2125]). Dolayısıyla dövme yaptırmak caiz değildir.’’ dedi.
Kurul açıklamasında ‘’Dövme yaptırmak dinimizce yasaklanmış olmakla birlikte cilt üzerinde bir tabaka oluşturmayan dövmeler abdest ve gusle engel değildir. Fakat deri üzerine yapılarak suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler abdest ve gusle mani olacağından namaza da engel teşkil eder. Daha önce yapılmış olup deri üzerinde tabaka oluşturmuş ve çıkarılması da mümkün olmayan dövmeler ise artık deri hükmünü almış olur. Dolayısıyla bu durumda kılınan namaz geçerlidir. Abdest ve gusle engel olmayan türden olan dövmeler, dikkat çekici resim vb. içeriyorsa bunların namaz kılarken kapatılması uygun olur.’’ ifadelerini kullandı.

Muhabir: BAHRİ UÇAR