Özbaş,2002 yılında 19 olan fakülte sayısının 2023 itibarıyla 105’e ulaştığına dikkat çekilirken, akademik ve fiziki altyapısı yetersiz olan birçok fakültenin öğrenci kabul ettiği ifade etti. Özbaş, “Bu hızlı artışın sonucu olarak, Türkiye’de diş hekimliği fakültelerinde okuyan 52 bin öğrencinin mezun olmasıyla birlikte toplam diş hekimi sayısının 100 bini aşacağı ve nüfusa oranla Avrupa ortalamasının çok üstüne çıkılacağı tahmin ediliyor. 2030 yılında Türkiye’de 640 kişiye bir diş hekimi düşerken, bu oran Avrupa ülkelerinde 1.500 kişide bir olarak öngörülüyor” dedi.

SORUNLARI SIRALADI

Meslektaşlarının karşı karşıya kaldıkları sorunları sıralayan Özbaş, “Muayenehanelerde yapılan denetimlerde verilen yüksek para cezaları, Sağlıkta şiddet vakalarına yönelik yetersiz yasal düzenlemeler, Düşük emekli maaşları, Özel sermayenin sağlık sektörüne müdahalesi, KDV oranlarının yüksekliği ve kamuda istihdam yetersizliği” ifadelerini kullandı.

DİŞ HEKİMLERİ CEZALARLA KARŞI KARŞIYA

Diş Hekimlerinin cezalarla karşı karşıya olduklarını söyleyen Özbaş, “Özellikle 1 Mart 2024’te yürürlüğe giren ve uyarı verilmeden uygulanan 50 bin TL’lik para cezası, muayenehane işleten diş hekimlerini zor durumda bırakıyor. Gaziantep’te 20’nin üzerinde diş hekiminin bu cezalarla karşılaştığı, bazılarının kredi çekerek cezalarını ödemek zorunda kaldı” diye konuştu.

YENİ FAKÜLTELER AÇILMAMALI

Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin daha etkin sunulabilmesi için önerilerde bulunan Özbaş, “Yeni diş hekimliği fakültelerinin açılmamalı,  Mevcut fakültelerin fiziki ve akademik altyapılarının güçlendirilmeli, Fakülte kontenjanlarının düşürülmeli, Diş hekimliği lisans programına giriş için ÖSYM’de ilk 50 bin başarı sıralaması şartı getirilmeli” dedi.

Özbaş, daha kaliteli ağız ve diş sağlığı hizmeti sunmak, mesleki sorunların çözülmesi ve diş hekimlerinin haklarının korunması için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Kaynak: Nevre Duman