Dibek kahvesi, kahve çekirdeklerinin dibek adı verilen tahta veya taş havanlarda elle dövülmesi ile elde ediliyor. Dibek, kelime anlamıyla bir kahve değildir aslında. Dibek, “dövme şekli”, “dövülmüş olan” anlamı taşır. Dibek ayrıca, taştan ya da ağaçtan yapılmış, genellikle tahılın kabuğunu ayıklamada, tahıl ve benzeri şeyleri ezmede yararlanılan büyük havana verilen isimdir.

DİBEK KAHVESİ NASIL YAPILIR?

Sütsüz dibek kahvesi nasıl yapılır ve Osmanlı dibek kahvesi nasıl yapılır sorusunun ardından içerisinde bulunan çeşitli karışımlarla ağızda tatlı bir lezzet bırakan harput dibek kahvesi nasıl yapılır yöntemleri ise, diğer kahvelerden farklı olarak karşımıza çıkıyor. Kahveyi yaparken çok iyi karıştırmanız lazım. İçerisinde tortu kalmamalı. Kaşıkla ezerek karıştırılması ve yavaş yavaş pişirilmesi gerekiyor.

SÜTLÜ DİBEK KAHVESİ NASIL YAPILIR?

Türkiye’nin birçok bölgesinde tercih edilen dibek kahvesi, Türk kahvesi gibi süt katılarak da yapılır. İçimi yumuşatan ve lezzet katan sütlü dibek kahvesi tarifi, diğer çeşitlerinden pek de farklı değildir. Sütlü dibek kahvesi yapımında da, ateşe vermeden önce kahvenin çözülmesi için iyice karıştırmak önemlidir.

Evinizde sütlü dibek kahvesi yapmak isterseniz aşağıdaki tarifi kullanabilirsiniz. Merak edilen sütlü dibek kahvesi nasıl yapılır sorusunun cevabı adım adım şöyledir;

·        İlk adımda dibek kahvesi cezveye konur.

·        Ardından isteğe bağlı olarak şeker katılır.

·        Kahveye lezzetini verecek olan süt eklenir.

·        Dibek sert ve hacimli bir kahve olduğu için bir süre karıştırılır.

·        Son adımda ateşe verilir ve kaynadıktan sonra servis edilir.

Editör: Mehmet FENER