Depremi hisseden vatandaşlar tedirgin olurken, uzmanların açıklamaları merakla takip edildi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, deprem hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

DEPREMİN YERİ VE ÖNEMİ

Deprem (2)

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara Denizi'nde meydana gelen depremin yerini incelediğini ve depremin Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde olmadığını belirtti. Ersoy, "Güney Marmara ile bu bölge arasında bazı depremler olabiliyor. Gaziköy'ün hemen kuzeyinde asıl fay hattı olan Kuzey Anadolu fay hattı geçiyor. Ancak bu deprem daha güneyde meydana geldi. Bu nedenle deprem Balıkesir, Tekirdağ ve Çanakkale'de hissedildi. Büyük bir deprem olmamakla birlikte, sığ olduğu için zemine yakın yerlerde daha çok hissedildi," dedi.

"SIĞ OLDUĞU İÇİN DAHA ÇOK HİSSEDİLDİ"

Deprem (3)

Ersoy, depremin sığ olmasının etkisini artırdığını belirtti ve "Deprem dairesel olduğu için o bölgelerde hissedilmiş. Bu nedenle deprem, Balıkesir, Tekirdağ ve Çanakkale'de hissedildi. Büyük bir deprem olmamakla birlikte, sığ olduğu için zemine yakın yerlerde daha çok hissedildi," ifadelerini kullandı. Ayrıca, "Bu deprem bizim beklediğimiz Kuzey Anadolu fayının üzerindeki depremle çok ilişkili değil gibi görünüyor," diye ekledi.

MARMARA BÖLGESİ'NDEKİ DEPREM RİSKİ

Deprem (4)

Prof. Dr. Ersoy, Marmara Denizi'nde bu tür depremlerin normal olduğunu belirterek, "Biz hep doğu-batı yönündeki Kuzey Anadolu fayı üzerinde depremlere alışkınken burada kuzey ve güney yönlerinde bir hareketlilik var. Burası enteresan yerlerden bir tanesi. İzlenmesi gereken yerlerden bir tanesi. Farklı çalışan bir mekanizma var burada. Dikkat edilmesi gerekiyor," dedi. Marmara Denizi'nin hem kuzeyinde hem güneyinde 6.5 büyüklüğünde bir depremin yıkıcı etki yaratabileceğini belirten Ersoy, 4.1 büyüklüğündeki depremin ardından gelen artçı depremlere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

İSTANBUL'DAKİ HASSAS ZEMİNLER

Deprem (5)

Ersoy, İstanbul'da zemini hassas olan bölgeleri de sıraladı. "Fatih, Bağcılar, Bakırköy, Büyükçekmece, Küçükçekmece gibi yerlerin zeminleri birbirlerine benzer ve bunlar Anadolu Yakası'ndaki zeminlere göre hassas zeminler. 4'ü geçtiği zaman insanlar bunları çok rahat algılayabiliyor," dedi.

TÜRKİYE'DEKİ DEPREM AKTİVİTESİ

Deprem (6)

Türkiye'deki artan deprem aktivitesine dikkat çeken Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Türkiye'de son yıllarda 75 bin deprem oldu. Normalde olması gereken sayı 25 bin civarında. Bu artışı 6 Şubat depremlerine bağlıyoruz. Büyük depremlerin artçıları bir iki yıl sürebilir ve diğer fay hatlarını da rahatsız edebilir," açıklamasında bulundu.

Kaynak: MYNET