Charles Richter tarafından geliştirilen Richter ölçeği, depremin büyüklüğünü değil, aynı zamanda neden olduğu hasarı ölçerek deprem riskini daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.

Türkiye'nin her yanı deprem riski altında bulunmakla birlikte, belirli bölgelerde bu risk daha yüksek seviyelerde. Bu nedenle, deprem haritasını inceleyerek riskli bölgeleri tespit etmek, alınacak önlemler açısından kritik bir adımdır.

Deprem Mi Oldu?

Deprem riskine karşı alınacak önlemler arasında, deprem yönetmeliklerine uygunluğun düzenli olarak kontrol edilmesi, kamu kurumlarına başvurarak gerekli kontrollerin yaptırılması, sigorta yaptırılması ve ailece bir acil durum planının yapılması yer alıyor.

Deprem anında doğru davranış sergilemek, bulunduğunuz yere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bina içindeyseniz, "YAT-KORUN-YAPIŞ" kuralına uymak önemlidir. Açık alanda ise "OTUR-KAPAN" yöntemini uygulayarak, zarar verebilecek cisimlerden uzaklaşmak önemlidir. Deprem sonrasında sakin olmak ve panikten kaçınmak büyük bir önem taşır.

Bölgeyi boşaltmak ve acil durum çantasını yanınıza almak, doğru ve bilinçli hareket etmek adına kritik adımlardandır. Bu bilinçli yaklaşım, depremle yaşamak zorunda olan bir ülke olarak Türkiye'nin her vatandaşını daha güvenli kılacaktır.

İşte Son Depremler

AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından sağlanan son dakika deprem haberleri, vatandaşları bilinçlendirmek ve alınması gereken önlemlere dikkat çekmek adına büyük bir önem taşıyor. Herkesin bu bilinçle hareket etmesi, Türkiye'nin deprem riskiyle başa çıkma sürecini daha etkili ve güvenli kılacaktır.

Türkiye, deprem bilinciyle hareket ederek geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlemeye devam ediyor. AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nin düzenli bilgilendirmeleriyle, vatandaşlarımız deprem riskine karşı daha hazırlıklı olacak ve bu bilinçle hareket ederek ülkemizi daha güvenli kılacaklardır.

Son depremlerin listelerine aşağıdaki linklerden ulaşılabilir.

AFAD son depremler listesi

Kandilli Rasathanesi son depremler listesi

Muhabir: MEHMET FENER