Bakan Bolat, açıklamada, Pazarcık ve Elbistan ilçelerini merkez alan "asrın felaketi"nin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatarak, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi. Bolat, 11 ilin etkilendiği depremin Türkiye'ye yaklaşık 110 milyar dolarlık bir bütçe yükü getirdiğini belirterek, hükümetin şehirleri yeniden ayağa kaldırmak için büyük bir çaba sarf ettiğini ifade etti.
Bakan Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetin ilk görevinin deprem bölgelerinin inşası ve imarı olduğu talimatını verdiğini söyledi. Bolat, "Bu noktada geçen bir yıl içinde şehirlerimizin yaralarını hızla sarmaya başladığını görmekten memnuniyet duyuyoruz. Bölgeden ayrılan vatandaşlarımızın büyük bir kısmı geri dönmüş durumda." dedi.
Bakan, şehirlerin görüntüsü ve moral durumunun hızla düzeldiğini, rezerv alanlarda konut faaliyetlerinin hızla devam ettiğini kaydetti. Bugüne kadar 200 binin üzerinde ihale yapılarak inşaatı devam eden konutların bulunduğunu belirten Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın depremden etkilenen illeri ziyaret ederek tamamlanan konutların kura yoluyla hak sahiplerine teslimini gerçekleştirdiğini söyledi.
DEPREM İLLERİNE YENİ MÜJDELER
Bolat, deprem bölgelerindeki ekonomik, ticaret, sanayi ve tarım sektörlerinin yeniden faaliyetlerini hızlandırmanın büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Bakanlık olarak depremin ilk anından itibaren gerekli hizmetleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Bolat, Halkbank aracılığıyla bölgedeki işletmelere yüzde 50 faiz indirimli sübvansiyonlu olarak 2,2 milyar lira finansman desteği sağlandığını belirtti. Ayrıca, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) aracılığıyla Kahramanmaraş'a 1,2 milyar liralık yüzde 50 indirimli, yüzde 100 faiz indirimli kredi destekleri sağlandığını vurguladı.
Bolat, önceki ziyaretinde depremden etkilenen iller için 100'er milyon liralık kredi ve finansman desteği müjdesi verdiklerini hatırlatarak, bu müjdelerin çok uygun şartlarda piyasa altında destekler olduğunu belirtti. Bu çerçevede, Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman illerine TESKOMB kefaletiyle toplamda 300 milyon lira daha finansman desteği sağlanacağını ifade eden Bolat, Malatya'yı da ilave ettiklerinde toplamda 400 milyon liralık bir destek olacağını açıkladı. Bolat, bu finansman desteğinin esnaf ve sanatkarlar için yüzde 26 finansman maliyetiyle 6 ayda bir geri ödemeli, toplam 5 yıl vadeli olduğunu söyledi.
Bolat, bu desteklerin bölge ekonomisine katkı sağlamasını ve can suyu etkisi meydana getirmesini beklediklerini belirtti. Ayrıca, Eximbank kanalıyla deprem bölgesindeki ihracatçılara yönelik ihracat kredisi ve ihracat sigorta desteği çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi. Bolat, deprem bölgelerinin birkaç yıl içerisinde daha canlı, dinamik ve çevreci cazibe merkezi şehirler haline gelmelerini umut ettiğini ifade etti.
GAZİANTEP'TE DE DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ DESTEĞİ VERİLECEK Mİ?
Bakan Bolat'ın Malatya, Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman'da düşük faizli kredi müjdesini vermesinin ardından gözler Gaziantep'e çevrildi. Aynı uygulamanın Gaziantep için de uygulanması Gaziantep esnafının son dönemde sık sık dile getirdiği talepleri arasında yer alıyor. Konuya dair bakanlık tarafından herhangi bir açıklama henüz yapılmadı.