Yaşanan ekonomik kriz her sektörü derinden etkiledi. Kuaförler için durum biraz daha karışık çünkü kira, işçi ücreti, sigorta – BAĞKUR, kullanılan malzemelerin ücreti derken çoğu kuaför günü kurtarmak için kepenk açıyor.

‘’31 YILLIK İŞVERENİM, BU KADAR KÖTÜ DEĞİLDİ’’

Kuaförler arasında ‘’Soley Yakup’’ olarak bilinen Yakup Ertem kuaför esnafı olarak 31 yıldır çalışıyor. Kuaförler olarak zor günler yaşadıklarını anlatan Ertem ‘’ 31 yıldır işletmem var 3 devalüasyon gördüm. Devalüasyon ‘da bile para kazanıyorduk, şu an sadece maliyetleri çıkarmaya çalışıyoruz’’ dedi. 

Kozmetik ürünlerine gelen zamlar sonrasında da kuaförler büyük bir çıkmaza girmiş durumda. Her hafta yeni bir zam ile karşılaştıklarını dile getiren Ertem ‘’ Kuaförler arasında büyük bir fiyat farkı oluyor. Biz ne kadar zam gelirse gelsin doğru ve kaliteli olanı kullanmak istiyoruz. Kilosu 500 liraya da açıcı var, 400 gramı 1700 liraya olan da var. Ancak kalitesiz kimyasal malzemelerin sağlığa zararları da çok yüksek. Bütçeye göre çalışılmaz böyle durumlarda’’ ifadelerini kullandı.

FÖN MAKİNESİNİN YARIM SAAT ÇALIŞMASI 23 LİRA

Sadece malzemeler değil, kira, elektrik, su, doğalgaza gelen zamlarda doğrudan etkiliyor sektörü. ‘’ Sadece yarım saat fön çalıştırmak bile faturaya 23 TL yansıyor. Bunun içinde el emeği, bile yok iken bazı kuaförler nasıl 15 liraya fön çekebiliyor’’ diye sitem eden Ertem ‘’ Kaçak elektrik, kalitesiz malzemeler ile çalışıyorlar’’ dedi. 

Kuaför odası belirlediği fiyatların üzerine çıkıldığında cezai işlem uygulandığını dile getiren Ertem‘’ Fiyatın altına çalışıldığında da cezai işlem uygulansa bu durumun önüne geçilebilir, haksız rekabet kaybolur’’ dedi.

MEHMET FENER

Editör: Aylin Cıkcık