DEHB; dikkat süresinin kısa olması, dikkatini yaptığı işe veya oyuna vermekte zorlanma, eşya unutma/kaybetme, detayları gözden kaçırma, ilginin kolayca dağılması, görev ve sorumlulukları sürekli erteleme, yerinde duramama, oturması gereken durumda oturamama, çok konuşma, olaylara veya konuşmalara müdahale edip yarıda kesme, sorulan soru bitmeden cevabı yapıştırma, sıra beklemekte zorlanma, odaklanamama, dikkatin çabuk dağılması, aşırı hareketlilik, sabırsızlık, unutkanlık gibi belirtiler gösterir. DEHB nedir, belirtileri nelerdir? İşte DEHB tanısı ve tedavisi hakkında bilgiler...
DEHB nedir?
dikkat eksikliği ve hiperaktif çocuk belirtileri (DEHB), nörolojik tabanlı bir mental bozukluktur. Bu bozukluk tipik olarak kendini çocukluk çağında dikkatsizlik ve/veya aşırı hareketlilik (hiperaktivite), unutkanlık, tepkilerin kontrolsüzlüğü yahut ani ve dürtüsel tepkiler ve kolayca başka şeylere sapma olarak gösterir. Bir bireye DEHB tanısı konulması için belirtilerin 12 yaşından önce görülmesi, en az 6 ay boyunca var olması ve en az iki ortamda (okul, ev, eğlence etkinlikleri vb.) sorunlara yol açması gerekir. Çocuklarda dikkat eksikliği, okul başarısını düşmesine yol açabilir.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu
hiperaktif çocuk belirtileri genel olarak alışılmadık veya anormal derecede aktif olma durumudur ve beyin ile davranışları etkiler. DEHB çoğunlukla aileler tarafından erken yaşlarda fark edilebilir. Hatta çocuk okula başladığı zaman oldukça belirgin bir şekilde kendini gösterir. Okula başlama yaşı olan 6 yaş ile bunu takip eden yıllarda DEHB teşhis için önemli bir süreçtir. Bu yaşlardan teşhis edilen Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu yetişkinlikle beraber yavaş yavaş ortadan kalkması beklenir. Ancak bu durum her zaman böyle olmayabilir ve DEHB yetişkinlerde de sorun teşkil edebilir. DEHB teşhisi konulan insanlarda uyku ve anksiyete bozukluğu görülme olasılığı da vardır. Ancak bu bütün vakalarda görülmez. Ülkemizde yapılan araştırmalar her 20 çocuktan birinde DEHB görüldüğünü kanıtlamıştır. DEHB sorunu yaşayan insanlar, dürtüsel davranışlarını kontrol etmekte zorlanırlar. Davranışlarının sonucunun ne olduğunu düşünmeden hareket ederler. Bu durum çocuklarda düşük benlik algısı, sosyal ilişkilerinde sorunlar ve okulda başarısızlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur.
DEHB’nin üstesinden gelmek
• Yetişkin DEHB'si olanlar, iyi deneyimlerden ders almayı öğrenmelidir.
• İyi bir şey olduğunda, onu şans olarak bir kenara atmak yerine tadını çıkarın.
• Karmaşık bir durumda bir sonraki doğru adımı seçerek nasıl başarabileceğinizi düşünün.
• Kendinizi nöro-farklı olmanın benzersiz zorluklarını anlayan DEHB'li diğer insanlarla arkadaş olun.
DEHB'si olan kişilerin, yaşları ne olursa olsun, insanların kendileri hakkında olumlu şeylerden çok olumsuz şeyleri nasıl hatırladıklarını hiç fark ettiniz mi? Dikkat Eksikliği Belirtileri Tüm insan beyinleri olumsuzluk yanlılığına göre ayarlanmış olsa da, DEHB'si olanların zihinleri, kendileri hakkında "kötü" olan şeylere tutunmaya karşı özellikle savunmasız görünüyor.