Defne yaprağı yemek pişirmede yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Akdeniz bölgesinde yaygın olarak bulunan defneden (Laurus nobilis) elde edilir. Defne yaprağı halk hekimliğinde de kullanılmaktadır. Defne yaprağındaki kimyasallar kan şekeri ve kolesterol seviyelerini etkileyebilir. İnsanlar defne yaprağını diyabet, soğuk algınlığı, yüksek kolesterol, astım ve diğer birçok rahatsızlık için kullanıyor ancak bu kullanımları destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yok.
Mağazalarda toz veya taze yaprak olarak satılır, ancak çoğunlukla kuru, bütün yaprak olarak bulunur. Yaprağı pişirme sırasında ekleyip servis yapmadan önce çıkarırsınız çünkü çiğnenmesi ve sindirilmesi zordur. Bazı insanlar defne yapraklarının zehirli olduğuna inanıyor ancak bu doğru değil. Defne yaprağı ailesinde pek çok tür vardır ancak hepsi benzer lezzet ve besin profiline sahiptir. Defne yaprağı çeşitleri Karayipler'den Hindistan'a kadar her yerde yetiştirilebilir ve dünya çapındaki marketlerin baharat reyonlarında bulunabilir.
Yemeklere lezzet katmak için kullanılan defne yaprağı çeşitleri ve geldikleri ağaçların bilimsel isimleri şöyle:
- Kaliforniya defnesi, Umbellularia californica
- Hint defne yaprağı, Cinnamomum tamala
- Endonezya defne yaprağı, Syzygium polyanthum
- Meksika defnesi, Litsea glaucescens
- Batı Hint defne yaprağı, Pimenta Racemosa
- Türk defne yaprağı, Laurus nobilis
Defne yaprağının faydaları
Lif, vitamin, mineral ve antioksidan miktarını artırırken yemeğinize minimum kalori katar. Defne yaprağının bazı önemli sağlık yararları şunlardır:
Bağışıklık sistemi sağlığı. Defne yaprağı iyi bir A vitamini, B6 vitamini ve C vitamini kaynağıdır. Bu vitaminlerin tamamının sağlıklı bir bağışıklık sistemini desteklediği bilinmektedir.
Sindirim yardımı. Defne yaprağı çayı mide rahatsızlığını hafifletmeye yardımcı olabilir. Çay ayrıca çok aromatiktir ve sinüs basıncını veya burun tıkanıklığını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Tip 2 diyabet için risk faktörlerini azaltır . Birkaç küçük çalışma, defne kapsülleri almanın veya Türk defne çayı içmenin kan şekeri seviyenizi düşürebileceğini öne sürdü. Ancak çalışmalardan biri küçüktü ve diğeri defne yapraklarını diyabetli kişiler yerine sağlıklı gönüllüler üzerinde test etti.
Defne Yaprağının Besin Bileşenleri
Defne yaprağı iyi bir A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, kalsiyum, demir ve manganez kaynağıdır. Ezilmiş bir çorba kaşığı defne yaprağı şunları içerir:
- 5,5 kalori
- Protein: 0,1 gr
- Yağ: 0,1 gr
- Karbonhidratlar: 1,3 g
Defne yaprağı aynı zamanda pek çok vitamin ve minerali de az miktarda içerir. En yaygın olanları:
- Kalsiyum
- Bakır
- Ütü
- Magnezyum
- Manganez
- A vitamini
- B6 Vitamini
- C vitamini
- Riboflavin
- Çinko
Nelere dikkat etmelisiniz?
Defne yaprağı çoğu lezzetli yemeğe ekstra bir şeyler katabilir ve aromatik bir çay yapar. Ancak çiğnenmesi ve sindirimi zor olabileceğinden çiğ olarak veya büyük miktarlarda tek başına yenmemelidir. Ayrıca hamilelik ve emzirme döneminde defne yaprağının ilaç olarak kullanılmasının etkileri konusunda yeterli çalışma yapılmamıştır.
Defne yaprağı nasıl kullanılır?
Defne yaprağını çoğu markette bulabilirsiniz. Genellikle kurutulmuş bütün yaprak formunda gelir. Kurutulmuş tozlar ve taze yapraklar da raflarda saklanabilir; bu nedenle tariflerinizde her üç türü de denemekten çekinmeyin. Ayrıca bütün kurutulmuş defne yapraklarını toz haline getirmek için bir mutfak robotu veya kahve değirmeni kullanabilirsiniz.
Çoğu zaman, insanlar defne yaprağını pişirmeden önce bir tabağa dolu, kurutulmuş yaprakları yerleştirerek pişirirler, böylece yiyeceklerin lezzetini emerler. Ancak defne yapraklarından tam olarak faydalanmanın en iyi yolu onları ezmektir. Bu yöntem daha az yaygın olsa da harmanlanmış taze defne yaprakları da yiyeceklerde kullanılabilir. Hem kurutulmuş, toz haline getirilmiş defne yaprağı hem de taze defne yaprağı, bütün kurutulmuş defne yaprağından daha güçlü bir tada sahip olma eğilimindedir; bu nedenle, bir tarif almak istiyorsanız biraz daha az kullandığınızdan emin olun.
Defne yaprağını tariflerde kullanmanın bazı yolları şunlardır:
- Lezzetli, baharatlı bir tat için pişirme sırasında çorbaya, dana yahnisine ekleyin.
- Midenizi sakinleştirmek için defne yapraklarıyla çok aromatik bir çay yapın.
- Defne yaprağını kullanarak garam masala tarifini deneyin.
- Sığır eti veya tavuk için turşunun içine defne yaprağı koyun.