Hepimiz sağlıklı, yumuşak ve ışıl ışıl saçlara sahip olmak isteriz, ama alışılagelmiş saç bakım alışkanlıkları saçınıza aslında zarar verir ve saçınızı güçsüz hale getirir. Bu alışkanlıkların bazıları düşünmeden otomatik olarak yaptığımız şeyler, ancak yine de saçımızın sağlığını etkiliyor. Aşağıda saçınızı korumak, sağlıklı ve güçlü büyümesini sağlamak için 20 süper alışkanlığı derledik.
Saçınızın temelde aynı tırnaklarınız gibi ölü hücrelerden yapıldığını bilmeniz önemli. Yani bu demek oluyor ki, vitamin ve mineralleri kendi üretemiyor, kafa derinizdeki yağları veya doğal/hazır bakım ürünlerindeki maddeleri emiyor. Evet, saç gözenekli yapıda olduğundan bu maddeleri emebiliyor, ama aynı zamanda havadaki kiri, UV ışınlarını, zararlı kimyasalları ve tuzu da bünyesine toplamış oluyor.
Saçınızı şampuanladıktan sonra sade beyaz sirke ile ıslatın ve durulamadan önce birkaç dakika bekletin. Bunu ilk uygulamanızdan itibaren saçlarınız eskisine göre daha parlak ve ışıltılı olacak.
Ayda bir kere avokadodan yapılmış doğal maske kullanın.
Saçınızı şampuan yerine çiğ yumurta beyazıyla yıkayın. Kulağa garip gelse de bu doğal ürün saçınızı piyasada bulunan birçok güzellik ürününden daha iyi nemlendirir ve bu sırada saçınızın zayıflamasına yol açmaz. 
Saçlarınızı çok sık yıkamayın. Aksi takdirde kafa derinizdeki saçınızın beslenmesi ve uzaması için ihtiyaç duyduğu doğal yağlar kaybolur.
Sülfat içermeyen bir şampuan kullanın. Sülfat saçınızın doğal nemini alıp götüren en zararlı maddelerden biridir. Saç bakımı için satın alabileceğiniz sülfat içermeyen birçok saç bakım ürünü var.
Uyumadan önce saçınıza gevşek örgü yapın. Böylece sabah uyandığınızda hem doğal dalgalarınız olur, hem de uyurken saçlarınızın dolanmasını ve kırılmasının önüne geçerek daha hızlı uzamasına katkı sağlarsınız.
Kafa derinizdeki kan dolaşımını canlandırmak için kafa derinize her gün ahşap kıllı bir fırçayla masaj yaparak saçınızın uzamasını hızlandırın - - - - - -
Saçlarınızı güneşten koruyun. Saçınızı klordan ve tuzlu sudan koruyan yaza özel saç ürünlerinden kullanın.
Saçınızı saç kurutma makinesiyle sık sık kurutmayın. Kendi halinde kurumaya bırakın veya saçınızı ısıdan korumak için ısıdan koruyucu özel losyonlar ve bir nemlendirici kullanın.
Eğer sabah uyandığınızda saçlarınızın 'kötü saç günü" yaşamak istemiyorsanız uyumadan önce saçlarınızı iyice kurutun. Islak saç çok daha hassastır ve kırılmalara açıktır.
Düzleştirici veya maşa gibi sıcak saç şekillendiricilerden uzak durun ve bunları saçınıza ısıya karşı koruma spreyi sıkmadan asla kullanmayın. Bu cihazlardaki yüksek sıcaklık saç fiberlerine zarar verir.
Argan yağı saçınız için birçok faydaya sahiptir. Argan yağını kırılmış saç uçları veya kuru saç derisi için kullanın.
Saçınızı ıslakken fırçalamayın, bu saçınızın güçsüzleşmesine neden olur ve saçınız kırılmalara açık hale gelir. Onun yerine duşta saçınıza nemlendirici uyguladıktan sonra geniş aralıklı bir fırçayla tarayın.
Saçınızın rengini açmayın. Boyalar amonyak gibi saça büyük ölçüde zarar veren ve kafa derisi yanıklarına neden olabilen zararlı kimyasallar içerir. 
Yatağınızda saten veya ipek yastık kılıfı kullanın. Siz gece boyunca yatakta dönerken bu malzeme sıradan yastık kılıfları gibi saçınızı tutmaz ve çekmez, böylece saçınız daha az zarar görür.
Eğer uçları kırılmaya açık yıpranmış bir saça sahipseniz saçlarınızı sağlıklı tutmak için her sekiz haftada bir uçlardan kestirmelisiniz.
Biyotin tüketin. Bu vitamin tırnak ve saç büyümesini destekler, cilt yenilenmesini hızlandırır.
Rahatlayın. Hiçbir şey saçınıza stresten daha fazla zarar veremez. Kendinize ne kadar dikkat ederseniz edin, eğer stres seviyenizi azaltmazsanız, asla gerçek güzellik potansiyelinize erişemezsiniz.
İyi beslenin. Saçınız yediğiniz her şeyden beslenir. Eğer beslenmenizde proteini, doğal yağları ve vitaminler eksikse bundan saçınız da etkilenir.
Saçınızı düzenli olarak vitaminler ve yağlar açısından zengin doğal veya hazır maskelerle besleyin.

Editör: Mehmet FENER